Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kéktúrázás napja 69. szakasz

2022.10.08.

Kedves Résztvevők/ Érdeklődők!

Szeretettel várunk az Magyar Természetjáró Szövetség által szervezett és 2020-ban debütált kéktúrázás napján! Az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapján! A rendezvény sikeres lebonyolításában egyesületünk túravezetői (szakaszfelelősként) is részt vesznek. 2022. október 8-án, szombaton a három kéktúra; az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra, vagyis az Országos Kékkör teljesítésére kerül sor, egy-egy szakasz bejárása által. A természetjárás és a kéktúrázás népszerűsítésére létrehozott programhoz bárki csatlakozhat, aki szeretne egyet túrázni illetve ismerkedni a Kéktúrával, a természetjárással vagy egy új közösséggel. Minden szakaszfelelősnél lesz GPS jeladó, ami rögzíti a pozíciót és egy internetes térképen élőben lehet követni, hogy ki hol tart és nap végére kirajzolódik a Magyarországot körbejáró Országos Kékkör teljes nyomvonala. A szakaszfelelősök segítik a csoport mozgását, tájékozódását, felhívják a figyelmet az útvonallal kapcsolatos tudnivalókra, érdekességekre.

Tarts velünk a 69-es szakaszon, Kishuta-Füzér: https://kekturazasnapja.kektura.hu/tura-1/tura-069

A HEVA által delegált szakaszfelelősök: Szabó Zsuzsa, Tamás Attila

 

 Jelentkezési felület: később!

A túra időpontja: 2022.10.08. (szombat)

A túra elnevezése: Kéktúrázás napja

A túra helyszíne: OKT- Zempléni-hegység

A túra útvonala: a fentebbi linken

A túra távja: 12.9 km A túra szintje: 295 m

Találkozó: 10:15    Indulás: 10:30

Kezdőpont: Kishuta, vegyesbolt buszmegálló
Végpont: Füzér, Községháza buszmegálló

 

Nehéz elképzelni, hogyan is lehetne jobban bemutatni a Hegyköz szépségeit, mint a Füzér és Bózsva közötti úton sétálva. A mai kisvasúttól indulva Bózsva érintésével a felszámolt kisvasúti vonal töltésére kanyarodunk, és átszeljük a Zemplén peremére szorult medencét. Az emlékhelynek kialakított füzérkomlósi végállomásról már feltűnik a füzéri vár sziluettje, amely ezután végig uralja a látképet. A felvidéki várak látványát és hangulatát őrző vár festményre kívánkozik, de hátra pillantva is nehéz lesz betelni táj képével: a Zemplén hatalmas hegytömege hullámzik a közelben. A közepes hosszúságú, mégis könnyű kirándulás jelentős része aszfalton halad, nagy szintkülönbségeket nem tartalmaz, de látványelemeiben a Kéktúra emlékezetes szakaszainak egyike.


 

„Az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapja a Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében.

Az Országos Kékkör 3 kéktúra részén; az Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RP-DDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) útvonalain, 143 túracsoporttal összesen több, mint 2550 km-t teszünk meg egy nap alatt együtt.

Az esemény különlegessége, hogy a túra napján a GPS jeladóval felszerelt csoportok haladása valós időben, online követhető. A csoportok mozgása által húzott kék vonal a nap végére kirajzolja a Magyarországot körbejáró Országos Kékkör teljes nyomvonalát.

Hagyományteremtő céllal, a hazai állami erdőgazdaságok, nemzeti parkok és természetjáró egyesületek szakmai segítségével az MTSZ ezzel a túranappal szeretné felhívni a figyelmet nemzeti értékünkre, a Kéktúrára, annak értékes múltjára és lendületes jelenére.”

Részletek

Dátum:
2022.10.08.