Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Geo vulkántúra

március 12 @ 8:00 de. 5:00 du.

Kedves Résztvevők/ Érdeklődők!

Március második hétvégéjén egy geo-vulkános kalandra invitálunk benneteket a sokarcú Mátrába, mely a mai Magyarország három legmagasabb hegycsúcsával büszkélkedhet. (Ezek a Kékes (1014 m) a Hidas-bérc (971 m) és a Galya-tető (965 m)).

A túra során felkeressük a vulkáni működés nyomait is, úgy, hogy közben szebbnél-szebb kilátópontokról kalandozhat el a tekintetünk. Erdei tisztásokon pihenhetünk, vagy épp a Csörgő-szurdok sziklafalait csodálhatjuk. Szemrevételezhetjük a vulkáni tevékenység során létrejött Szamár-kő buzogányformájú alakzatát.

Még sok-sok élmény és látnivaló vár rád, ha velünk jössz Három falu templomától a galyatetői Péter-hegyesén emelkedő kilátóig!

Tudod-e, hogy a Mátra, Európa legnagyobb fiatal vulkáni övezetéhez tartozik. Hogy az általunk is felkeresendő Csörgő-patak a nevét az áradás során egymásnak ütődő kövek időnkénti csörgő hangjáról kapta? Talán meg is hallgathatjuk majd… Hogy a Mátra kialakulásakor a vulkáni utóműködés alatt a hirtelen lehűlés során jelentős volt az ásványképződés? Hogy a Mátra kialakulása időben több vulkáni működés következménye, mely szünetekkel ugyan, de több millió éven át tartott? Hogy a Világos-hegy, Tót-hegyes, Ágasvár, Muzsla, Sár-hegy stb. csúcsain pihenve, romvulkánok maradványain vagy? Ugye érdekesen hangzik? És még meglepetést is tartogatunk számodra!

A TÚRÁN BÁRKI RÉSZT VEHET!

Facebook csoportunk: https://www.facebook.com/groups/hegyekvandoraegyesulet

A túra időpontja: 2023.03.12. (vasárnap)

A túra elnevezése: Vulkán geotúra

A túra helyszíne: Mátra 

A túra útvonala: Mátraszentlászló, Ágasvár, Ágasvári túristaház, Csörgő-szurdok, Fallóskút Mária- kegyhely, Három falu temploma (Szent István király templom), Mátraszentlászló

A túra távja:  15 km Szint: 650 m

A túra vezetője: Szabó Sándor, Szabó Zsuzsa

Indulás/Találkozó:  a helyet a résztvevőkkel egyeztetjük.

Utazás: Az utazás telekocsis rendszerben zajlik, az üzemanyag és a szükséges matrica vagy parkolás költségét szétosztjuk az utasok közt.

Költségek: A túráink önköltségesek.

Jelentkezési határidő: 2023.03.05. (vasárnap estig), Aki nem tagja egyesületünknek túrára jelentkezni, az eseménynaptárnál   https://hegyekvandora.hu/esemenynaptar/ található „Jelentkezés programra” űrlaplap kitöltésével tud.

Javasolt felszerelés: Mindig azt javasoljuk, hogy a túrát megelőző napokban figyeljétek az időjárási előrejelzéseket és a ruházatot a várható időjárásnak megfelelően állítsátok össze. Kérésre segítünk.

A https://hegyekvandora.hu/ honlapon, illetve egyéb helyeken megjelent programunkon a részvételed csak alapelveink ( https://hegyekvandora.hu/rolunk/ ) megismerésével és elfogadásával lehetséges!

CSAK TAGJAINKNAK 2 napos is lehet ez a program!

Ha a túrán kívül egy kis pihenésre és finom ételekre is vágysz, tarts velünk már szombaton és tölts egy éjszakát a festői szépségű Mátraszentlászlón, a Vadász Turista Centrumban! 2 ágyas szobákban pihenhetsz, félpanziós ellátást is kérhetsz. A szállás ára: 8.000 Ft/fő/éj, félpanzióval (szombaton kétfogásos vacsora és vasárnap reggeli): 14.000 Ft/fő. Ha szeretnél már szombaton velünk tartani és szállást is igénybe veszel, akkor jelezd kérlek 2023.03.01-ig, hogy a szállásfoglalást tudjuk intézni. Fizetni majd a szálláshelyen kell. A szállást és az étkezést a Vadász Turista Centrum felé egyénileg rendezed. Előleggel kapcsolatban egyeztetünk még a szállásadóval.

A szombati programot a szombaton velünk utazókkal egyeztetjük a későbbiekben.