A hullámok útján 2022.10.21.

A hullámok útján 2022.10.21.

Az ösvény Povile településtől, Novi Vinodolski, Selce, Crikvenica, Dramalj, Perhate, Kloštar, Havišće és Jadranovo településig tart, vagy fordítva. Mi Novi Vinodolskiból indultunk. Érdemes tenni egy sétát a nagyon hangulatos óvárosban is, a sétálóutca folytatásában lemenni az Ivan Mažuranić parkba,  megcsodálni a vele szemben fekvő icipici szigetet, a San Marino-t és kápolnáját. Innen már a Staza Valova útján tarthatunk Selce felé. Csak követni kell a tengerpartot, lassan elhagyva a kikötőt még pótolhatod a Lidl-ben szükségleteidet. A boltból kijövet jobbra tartva át egy hídon (a főút is ezen halad át), majd végig a sétányon.

A Novi Vinodolski-i Novi Resort turisztikai üdülőhelytől, még érintünk egy valaha kempingként üzemelő területet, majd a Selce-i Slana-öbölig következik az út krémje. Jó bakancs a lábunkon nem hátrány, a part menti sziklákon/köveken lépkedés miatt. Erős tériszonyosnak feltételesen ajánlanám, amit Selce felől tábla is jelez!  Ezen az ösvényen vadon nő a zsálya, rejtett öblök várnak és még egy világítótorony látványa is hozzájárul, hogy megigézzen az út bejárása. Sok-sok lenyűgöző kilátóponton haladunk át, a függőleges sziklafalak szélén haladva csak egy lépés választ el a tengertől, amiben az elúszkáló halrajokban gyönyörködve, néha szinte észrevétlenül somfordál mellénk a mélység és leesés lehetősége. Nem is értem (ha-ha), hogy van ez, de az öblökben mindig benne van egy jó kis mártózás lehetősége, mikor örömmel dobáljuk le bakancsainkat.

De hát ezért is választottuk ezt az utat. Selcére beérve, az egykori velencei kikötőig érdemes elsétálni, gyakorlatilag a kikötő partján van sétány, hangulatos éttermekkel, kávézókkal. Itt lehet eldönteni, hogy tovább, vissza, vagy másik úton vissza. Az egy másik beszámoló már. Érdemes mihamarabb bejárni ezt az utat, mert egyre több az emberi térhódítás, ami nem csak az előnyére válik e tengerparti ösvénynek!  Gyere velünk 2023-ban horvát utunkra, különleges, kevésbé ismert helyekre megyünk! Nem Plitvice, Krka, Paklenica lesz az úti cél.