A Kéktúrázás napja 2021.okt.09.

A Kéktúrázás napja 2021.okt.09.

A kéktúrázás napja elnevezésű rendezvényt 2020-ban indította el az MTSZ. Jelenleg ez az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapja, ami a Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében valósul meg. Az Országos Kékkör 3 kéktúra részén – az Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RP-DDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) útvonalain – 143 túracsoport összesen több, mint 2580 km-t tesz meg egy nap alatt.

Az esemény különlegessége, hogy a túra napján a GPS jeladóval felszerelt csoportok haladása valós időben, online követhető. A csoportok mozgása által húzott kék vonal a nap végére kirajzolja a Magyarországot körbejáró Országos Kékkör teljes nyomvonalát.

A Hegyek Vándora Egyesület üdvözöl minden ilyen kezdeményezést, és hogy ne csak hangoztassuk ezt, 2021-ben szakaszfelelőst is adtunk a rendezvényhez. Választásunk az AK 134-es szakaszára esett, amin már volt egy szakaszfelelős regisztrálva Budapestről, de örömmel vették és rugalmasan kezelték a jelentkezésünket az MTSZ-nél. A túranapot kötelezően megelőzte a134-es szakasz bejárása, észrevételezése. A túra napjára, az egyesületi platformokon is hirdetett és megbeszélt módon találkoztunk, osztottuk a kocsikat és a jelentkezőket a könnyebb logisztika miatt. A túra 8 ó 30p-kor indult a Vekeri-tavi kemping bejáratánál lévő pecsételő helytől. Készültek a fotók illetve a túratársak pecsételéssel is megörökítették, hogy itt jártak és a jeladó is el lett indítva. Sajnos az egykor szinte vizes élőhelynek számító tavak, erek, mint a Mézes-hegyi tó, a Fancsikai víztározók, a Bodzás és a Halápi víztározó, a Kati-ér  teljesen kiszáradtak. Pedig ezek hangulatosabbá tették egykor ezt a szakaszt. A túracsapat jó kedvét ez nem befolyásolta. A pihenőpontokon és útközben is jókedvűen beszélgettünk, ápoltuk a kéktúrás hagyományokat. A szakaszfelelősök is most találkoztak először az életben, a kékhez méltóan, sikeresen tudtunk összedolgozni. A 134-es szakaszt a mára már inkább csak önmaga árnyékának tekinthető Halápi csárdánál fejeztük be, ahol a túránk végezetével lehetett pecsételni a kéktúrás igazolófüzetbe, megbeszélni a túrán tapasztaltakat illetve a jeladót is leállítottuk.

Szabó Sándor szakaszfelelős (HEVA)