Téli túrázás, tippek, tanácsok.

Téli túrázás, tippek, tanácsok.

Téli túrázás, tippek, tanácsok.

Ha -18C-ban, olvadó hóban, jeges szélben, vagy épp min. fél métert meghaladó hó vastagságban is róttad a km-eket, akkor ez az írásom számodra nem fog sok újdonságot tartalmazni. Bár „ismétlés a tudás anyja” áll a mondásban. Itt most az egynapos, nem kint alvós, télies körülmények közt zajló túrákra felkészülésről lesz szó. Feltételezzük, hogy a túraterved már kész. Már csak egy nagy kérdés motoszkál a fejedben: „Hogyan készüljek fel egy téli túrára”?

Első teendő (ez igaz nyáron is) a bakancs kiválasztása. Ha tudom, hogy vizes vagy havas túrára számíthatok, mindig impregnálom a bakikat. Igen, a gora-tex-eseket is. Így a bőr nem szívja fel (vagy csak lényegesen később) a vizet, így az impregnálásért cserébe kisebb súlyt és jóval melegebb komfortérzetet kapok. A bakancs kiválasztásával kapcsolatos részletes tanácsaim, egy másik írásomban lesznek elérhetők.

Majd jöhet a téli túrazokni odakészítése. Sokan írják a tartalék zokni vitelét is, én nem szoktam vinni fel a hegyre, de a kocsiban mindig hagyok egy kényelmes hazautazó cipőt és zoknit, akár egy pólót vagy pulcsit is. Akkor majd rájössz, milyen jó hogy olvastad ezeket a sorokat és a hosszú téli túra végeztével friss, tiszta és száraz cipőt, zoknit, pólót vehetsz magadra. Visszakanyarodva a zoknihoz, figyelj arra, hogy ne csúszkáljon a cipőben és dörzsölje ki a lábad. Lehetőleg kimondottan túrázáshoz való zoknit használj!

Még a lábrésznél maradva, a kamásli, azaz lábszárvédő az, ami nehogy otthon maradjon! Nagyon praktikus kiegészítő felszerelés, sáros időben vagy hóban is.

Ha már lábnál tartunk, jöhet a téli túranadrág vagy ha szükséges még ez alá is aláöltözet. Bár ha sokat menetelsz és még kamáslid is fent van, általában bőven elég egy jó túranadrág. Ne kövesd el azt a hibát, hogy túlöltözködsz! Ráadásul, hogy ha meleged van, mert valljuk be azért mozgás közben az ember hőt termel, izzad, az aláöltözetet nem biztos hogy könnyen le tudod venni magadról. 

Felsőruházatnál a jelszó, öltözködj rétegesen!

Az alaprétegnek olyan aláöltözetet válassz, ami kivezeti a nedvességet és gyorsan szárad. 

Második rétegnek olyat, ami jól szigetel. Erre a célra jó választás egy polár anyagú pulóver, ami nem hátráltat a mozgásban, viszont nagyon jó hőtartó képességgel bír. Szoktam alkalmazni az aláöltözet, vékony polár, vastag polár kombinációt. Tök kényelmes, meleg, egész jól kivezetődik a test párolgása. Vagy az aláöltözet, kapucnis magasított nyakú (akár arc alsórészét is fedő) túrafelső és vastag polár kombinációt.

Külső réteget pedig tényleg a várható időjárási viszonyok alapján választok. Pl. napos de szeles idő esetén a softshell csodákra képes. Általában egy poncsót is odarakok, ha havas esőt jósolnak.

Szükség lehet még sapkára (fejkendőre), kesztyűre, arcvédőre (sál, maszk, spéci orrig felhúzható túrapóló, stb.), napszemüvegre (mikor a jeges szél elkap, a síszemüveg még jobb). Fényvédő krémek, amit én ha egy mód van rá, inkább nem használok, mert nem szeretem, ha izzadok, de sokan bepakolják a csomagjukba.

Na, ha lassan már felöltöztünk, nézzük, mi kellhet még. A nyárinál egy nagyobb hátizsák, mert biztos, hogy menetközben lekerül egy-egy ruhadarab rólad is. A nyáron is alapfelszerelésnek tekintendő wc papír, elsősegély csomag, gyógyszerek, stb. dolgokra most nem térek rá.

A feltöltött telefon se maradjon otthon, lehetőleg előre letöltött offline térképpel, pl. Mapy.cz és jól jöhet a nagy hidegben egy külső aksi is. Ami lemerülhet (pl.teló), azt próbáld meg testmeleg helyen tartani. Ha szeretnél gyéb tájékozódási eszközöket is bevethetsz, pl. okos óra . A mai technikai háttér mellet is mentőöv lehet egy papír alapú térkép vagy túravezetőknél egy tájoló is.

A hideg fokozódásával a termosz is opció kell, legyen. Hóban, mínuszban felemelő érzés a forró italt kortyolgatni, ami belülről felmelegít, emeli a komfortérzetedet, hogy jobb kedvvel és újult erővel folytasd a téli túrát. Szoktam vinni gázpalackot is (néha), nagyon tuti tud lenni a barlangszálláson egy forró cappuccino. De van mikor ez nem olyan egyszerű, gödröt vagy hóból falat szükséges építeni egy kis főzéshez. Télen is nagyon fontos a folyadékbevitel!!!

Mozgás közben a testünk télen is folyamatosan hőt termel, ezért hideg időben is ugyanúgy megizzadhatunk, mint pl. egy szép őszi túrán.  Ezért téli túrázás közben is legalább olyan fontos, ha nem fontosabb a dehidratált állapot elkerülése. Több téli túrán is tapasztaltam, ha nem szólok a résztvevőnek, észre sem veszi, hogy halad a kiszáradás felé. A kiszáradás a hipotermia kialakulását is felgyorsítja.

Ha már iszunk-eszünk, jól esik leülni. Egy fenék méretnél épp nagyobb polifoam milyen jól tud jönni egy hideg sziklára vagy padra leülésnél. Nem tudom ki hogy van vele, nekem jobb érzés ülve enni-inni és pihentetőbb is egyben.

Télen a nap sokkal korábban nyugszik le, ezért komolyabb téli túrákon még a fejlámpa is legyen bepakolva! Ez akkor is hasznos, ha kicsúszol az időből, vagy valami nem tervezett látnivaló miatt hosszabb lesz a táv. Itt jegyezném meg, hogy a korai sötétedés nemcsak a látási és tájékozódási viszonyokat rontja, hanem a hőmérséklet is drasztikusan csökkenhet, amint a lemegy a nap! Ilyenkor (is) jó a réteges öltözet és a nagyobb hátiban napközben szinte feleslegesen cipelt felső öltözet.

Jól jöhet még, a túrabot, hómacska, vagy épp a hótalp használata. A botra többször lehet szükség, a hótalpat csak az arra alkalmas terepen használd! Magyarul ne dőlj be az 5 cm-es hóban is hótalpas túrát szervezőknek. A túrabot segít nehezebb talajviszonyokon és lejtőkön, optimális terhelést és mozgást biztosít, védhet a kicsúszásoktól is. Mint a fotóim közt is láthatod, a botot használhatod hótányérral és nélküle is. Hótányér előnye, kevésbé süllyed be a botod nagyobb hóban.

Izofólia, ezt ki visz, ki nem, általában egyéni megítélés.

Az általam vezetett túrákon, már a kiírásban is szerepeltetem :”Javasolt felszerelés: Mindig azt javasoljuk, hogy a túrát megelőző napokban figyeljétek az időjárási előrejelzéseket és a ruházatot a várható időjárásnak megfelelően állítsátok össze.” Így jobban elkerülhető, a túlöltözködés és felesleges dolgok cipelése. Nálam is van úgy, hogy ezt-azt ugyan odakészítek, de a helyszínre érve jobban látom mi a szitu, kirakom a hátiból és maradnak az autóban.

Kezdőknek javasolnám, főleg ha kicsit magasabbra, vagy extrémebb terepre vágynak, elsőnek induljanak el egy túracsapattal. A tapasztalt társaság/vezető segíthet csökkenteni a téli túrázás kockázatait, átlendíthet egy-egy mélyponton és biztonságosabb is számodra. Indulj el télen is túrázni, mert sok-sok élménydús pillanatban lesz részed, amivel telerakhatod az emlékek hátizsákot!