Túrázás 4 lábú kedvencünkkel

Túrázás 4 lábú kedvencünkkel

4 lábú kedvencünket is vinni szeretnénk túrázni?!

(Amit fontos tudni mielőtt elindulunk.)

Évek óta mozgok kutyás csoportokban és túrázok. Sütivel (3 éves terrier-tacskó keverék) 8 hónapos kora óta járom az erdőket. Illetve a 2016-os évtől kezdve Lucifer (1 éves terrier keverék) is csatlakozott kis csapatomhoz miután őt is örökbe fogadtam Süti mellé. Ennyi idő alatt nagyon sok emberrel és kutyussal találkoztam és sok mindent hallottam, tapasztaltam.

Az első és legfontosabb, hogyha úgy döntünk, 4 lábú kedvencünkkel együtt akarunk túrázni, hogy meglegyen a kellő védelem. Itt 3 féle választási lehetőségünk van a bolhák, szúnyogok és legfőképpen a kullancsok ellen (utóbbi kettő halálos kimenetelű is lehet kutyusaink számára). Sok-sok termék és márka van az állatpatikákban sok gazdi ezért is vannak bajban, hogy mit is válasszanak. Innen-onnan ki mit hall, milyen tanácsot kap. Tudni kell, hogy nem minden kutya egyforma illetve életformától függően változhatnak az álláspontok. Nem mindegy, hogy a terméket ajánló gazdi, fürdeti kutyusát, benti vagy kinti-e, sokat sétál vele, és ha igen azt is hol, és stb. Én kipróbáltam több fajta terméket is, volt nyakörvünk (ami lényegében semmit nem ért) egy műanyag darab beáztatva vegyszerbe…hát nem sok mindent szívhat magába az én véleményem szerint, a cseppekkel (más néven spot-on-okkal) annyi problémám volt, hogy az eső, tóban és kádban fürdések után csökkent a hatásuk és hemzsegtek a kullancsok a kutya testén egy-egy túra után. Illetve elég erős az illatuk és ez engem zavart lakáson belül. Ezután következett a tabletta. Miután ez belsőleg fejti ki hatását nem tud leázni ezáltal a hatása nem csökken illetve illata sincs. Évek óta bevált és az ismerőseim többsége is ezt használja. Vannak még úgy mondott bio cuccok na ezek azok  a termékek amik nekem egyáltalán nem váltak be sem a kutyán sem magamon használva. Vannak ismerőseim akik szeretik. Plusz védelemnek esetleg használható ha a gazdi úgy gondolja. Sokan a fenti 3 termékcsoportot kombinálni szokták 2-őt vagy 3-mat is akár. Ezt nem ajánlom, mindegyik károsítja picit a kiválasztó szerveket, nem beszélve arról, ha a kutyus 3x-os adagot kap. 2015 novembere óta egy állatorvosi rendelőben tevékenykedem itt még több tapasztalatot gyűjtöttem. Mára azt is megtudtam, hogy hivatalos felmérések adatai alapján a nyakörvek használóiból kerül, ki a legtöbb beteg kutyus ezután jönnek a cseppek, és a tabletták használói közül a legkevesebb a betegek száma. Azt is tudnunk kell, hogy sajnos 100% védelem NINCS!!!!! Gondolkozzunk, akkor miből élnének meg a gyógyszert gyártók illetve az állatorvosok. Ha kiválasztottunk a saját kutyusunk számára a legmegfelelőbbet jöhet a következő, amire oda kell figyelnünk. Kutyáinkon mindig legyen láthatósági mellény, nyakörv vagy egyéb hasznos dolog. Vigyük mindig magunkkal az egészségügyi kiskönyvét (oltási könyv, útlevél) baleset vagy igazoltatás során jó, ha kéznél van. Fontos, hogy az oltások és féregtelenítés mindig rendszeres legyen. 

Kutyusunkat fokozatosan szoktassuk, hozzá a távolságokhoz illetve a szintekhez. Hisz ha nincsenek hozzászokva számukra is ugyan olyan megterhelő mint az embernek. Bár az tény, hogy nekik 4 lábon sokkal könnyebb, mint nekünk. Mint sok-sok helyen hivatalosan itt sem engedhetjük el a kutyát, a póráz KÖTELEZŐ. Ha elengedjük, és vadat kerget, kilőhetik illetve jobbik esetben csak figyelmeztetést kapunk rosszabbikban pénzbírsággal büntethet a vadvilágban okozott károk miatt (letaposott virág, megsebesített vad, stb.) Erről is több mindent tapasztaltam és hallottam már. Van több vadász ismerősöm illetve természet védő is. Időjárástól függően legyen mindig nálunk elegendő víz 4 lábú barátaink számára is. Nyáron a hőguta miatt fokozottan kell figyelni rájuk. Illetve az elsősegély csomag is fontos. Csoportos kutyás túráknál fontos, hogy csak jól nevelt, szocializált kutyával vegyünk részt, amit kontroll alatt tudunk tartani. Illetve tüzelő szukával sose induljunk el, ha kanok is vannak  a csapatban. Utazásnál hivatalosan szállító bokszban vagy hámmal a biztonsági övhöz rögzítve lehet. Külföldre útlevél kötelező és annak frissítése (ezt állatorvosi rendelőkben tudjuk kiállíttatni) fontos tudni, hogy országoktól függően változhatnak a kötelező követelmények. 

Balogh Zita