HEGYEK VÁNDORA EGYESÜLET
 
 
 

FONTOS TUDNIVALÓK ÉS TANÁCSOK KÉKTÚRÁZÓKNAK
 
Az Országos Kéktúra egy úgynevezett „jelvényszerző” túramozgalom. Tehát ha valaki kéktúrázásra adja a fejét és elhatározza, hogy végigjárja az Országos Kéktúra több mint 1100 kilométerét és mindezt igazolja is a túramozgalom Magyar Természetbarát Szövetség (MTSZ) által terjesztett igazolófüzetében, már a túra közben is, bizonyos megtett szakaszok után, de a teljes OKT befejezése után is jelvények viselésére jogosult.
 
FIGYELEM!!
A Magyar Természetbarát Szövetség 2010. novemberében elköltözött a régi címéről!
Az MTSZ új irodájának címe: 1146 Budapest, Thököly út 58-60. I. emelet 107.
Levelezési cím: Magyar Természetbarát Szövetség 1427 Budapest, Pf.: 630
A telefonszámok változatlanok!
Bővebb információkért kérlek látogasd meg az MTSZ honlapjának
Kapcsolatok oldalát!
 

A túra útvonala: az igazolófüzetben részletesen vázolt és jelölt pontokon áthaladó, a Vas megyei Írottkőtől a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóháza között 1128 km hosszúságban kék sávval jelzett Országos Kék turistaút.

Ellenőrzőpontok: a füzet vázlatain bélyegzővel jelzett helyek, illetve helységek, amelyek megnevezése az igazolás céljára bekeretezett részeknél található meg.

A túra teljesítése: történhet csoportosan, vagy egyénileg, hatéves kortól, állampolgárságra való tekintet nélkül, bármely irányban, bármilyen szakaszokra bontva, gyalog vagy sível (vegyesen is). A túra időpontja és időtartama nincs korlátozva.

A teljesítés igazolása: a résztvevőknek a Kéktúra teljesítését, valamennyi ellenőrző pont érintését, hitelt érdemlő módon igazolni kell. Ez általában az egyéni igazoló füzet megfelelő helyére beütött bélyegzéssel és keltezéssel történik. Valamennyi ellenőrző ponton kell pecsételni. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy az útvonalon fekvő legközelebbi - erre nem kijelölt - hely bélyegzője is megfelelő.
A túraszakasz megszakításakor és újrakezdésekor is kell pecsételni.
(A túraszakaszokat általában ellenőrző pontoknál célszerű kezdeni és befejezni. Így tehát a túra kezdeti illetve végpontján lévő ellenőrző pontoknál kétszer kell pecsételni: egy túra befejezésekor és a következő, ott kezdett túra elején. A hivatalos kéktúra túrabeosztás szerinti kezdő- és végpontokon az igazoló füzet két kockát tartalmaz a két pecsét számára, egyéb ellenőrző pontoknál általában csak egyet. Így ez esetben az egyik pecsét a kockába kerülhet, a másik pedig alá, fölé, mellé, oda ahol elég nagy hely van.)
Felismerhető - a pontot és személyt együtt ábrázoló - fotók ugyancsak igazolásul szolgálhatnak.
A túra teljes távjának bejárása után a füzetet a lakóhely szerinti illetékes megyei, illetve budapesti természetbarát bizottsághoz/szövetséghez kell eljuttatni, ahol a teljesítést ellenőrzik, igazolják és a jelvény kiadásáról intézkednek. (A jelvényérvényes MTSZ igazolvánnyal rendelkezők számára térítésmentes, egyébként önköltségi árat kell fizetni. )
Bélyegzésként az MTSZ által kiadott bélyegzők lenyomata, továbbá vasútállomáson a MÁV bélyegzése - keletbélyegzővel ellátott körbélyegzője - szükséges. Megfelelő igazolás ezenkívül bármilyen vállalat, intézmény, helyi önkormányzat, iskola, kereskedés, felekezet, TSZ., művelődési otthon, bizottság, vagy magánvállalkozó bélyegzője, amelyen a helység neve szerepel. Postahivatalokban keletbélyegzést is adnak, ehhez azonban a Posta esetenként 1-1 bélyeg beragasztását is kérheti.
Bélyegzőpárnát ajánlatos a túrákra magunkkal vinni, mert a kihelyezett MTSZ Kéktúra bélyegzők rendszeres festékellátása nem biztosítható!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zsu