HEGYEK VÁNDORA EGYESÜLET
 
 
 
 
 
TÚRAFELSZERELÉSEK, KIEGÉSZÍTŐK
Bakancs

Hálózsák

Hátizsák

Sisak

Kulacs

Hágóvas

Beülő

Lámpa

 
BAKANCS
Egy rosszul kiválasztott bakancs rányomhatja bélyegét az egész út sikerére, épp ezért nagyon fontos és szerintem egyik legfontosabb része felszerelési tárgyaidnak. Ahhoz hogy elkezd a túrázást, talán ezt a kelléket kell legmegfelelőbben, legkörültekintőbben kiválasztanod. Először is el kell döntened milyen jellegű túrára, milyen igénybevétel mellett akarod használni. 
 
Csoportosításuk
1.   A túrák típusa szerint: ,
 • könnyű kirándulócipő
 • túra vagy trekking cipő
 • hegymászó bakancs

A könnyű kiránduló cipők általában egynapos túrázásra a legmegfelelőbbek, alapvetõen a kényelmet, a megfelelő légáteresztést és kevésbé a védelmet szolgálják. Nem olyan robosztusak mint a következő két kategória. A túra vagy trekking cipők már hosszabb, komolyabb igénybevételt is kibírnak, felépítése erősebb, jobban ellenáll a terepviszonyoknak. Erősebb felépítése révén hosszabb az élettartama és nagyobb védelmet nyújt a lábfejnek és a bokának egyaránt. A harmadik és egyben a legerősebb kategóriákat a hegymászó bakancsok képviselik. Ez a kategória biztosítja a legnagyobb védelmet mind a boka, mind pedig a lábfej számára. A legszélsőségesebb terepviszonyokhoz tervezték. Robosztus, erős kivitelük hosszú túrákra, nagyobb mászások megtételére teszik alkalmassá. Viselésük a nehéz hátizsákkal való mozgást biztonságossá teszi. Alkalmas hóban, gleccseren és a jégen való mozgásra is, lehetőséget biztosítva hágóvas felszerelésére.

 

2.   A bakancs anyaga szerint:

  • nylon szövet és hasított bőr
  • bőrbakancs
  • műanyag bakancs

A nylon szövet és hasított bőr bakancsok könnyűek, könnyen levegőznek, ugyanakkor kevésbé vízállóak. Elsősorban nyáron, egy napos könnyű túrázásra alkalmasak. A bőr bakancsok súlyra nehezebbek, de nagyobb védelmet biztosítanak. Jól bírják a szélsőségeket, ugyanakkor betörésük hosszabb ideig is eltarthat. Anyaguktól függően különbözõ mértékben engedik át a vizet, de impregnálással teljesen vízzáróvá lehet őket tenni. A Gore-Tex anyagból készülő bőrbakancsok biztosítják az egyirányú folyadék áthaladást. Ez azt jelenti, hogy míg a láb izzadása során keletkezõ pára kifelé tud távozni, addig a külsõ nedvesség gyakorlatilag képtelen a vízzáró rétegen áthatolni, tehát egy egyirányú folyadék áteresztést biztosít. A bakancs megfelelõ ápolásával élettartamát növelni lehet. A műanyag bakancsok kategóriája már a speciális magashegyi viszonyok feltételeihez igazodik. Az előző két csoporthoz képest teljesen vízzáró, szilárd, merev talpú, elsõsorban a több napon keresztül történő hó és gleccser vándorlás, a magashegyi túrázás és expedíciózás nélkülözhetetlen kelléke. Hátránya, hogy mivel nem vízáteresztő, könnyen befülled.

 

Miután eldöntötted, hogy melyik típusú bakancs számodra a megfelelő, elérkezett az idő, hogy kiválaszd  a megfelelőt. A kiválasztásnál mindig vedd figyelembe, hogy a varrás a cipő leggyengébb pontja. A használat során ezeken a helyeken elválhatnak, idővel a varrás mentén a víz is könnyebben átszivárog. Javaslom, hogy a minél kevesebb varrt felülettel rendelkezõ cipőt válaszd. Mostanában egyre jobban terjednek a ragasztott talpú cipők is, melyek kezdetben nem tudtak tartósságban versenyezni a varrott társaikkal, de a technológia fejlődésével már olyan minőségű ragasztott cipőkhöz is hozzá lehet jutni, amelyek már szinte ugyanolyan kihordási idõvel rendelkeznek. Már az újratalpalásuk is megoldott.

 

A vásárlás előtti felpróbálást soha ne kapkodd el. Egy- két számmal mindig nagyobb cipőt válassz, mint a normál utcai méreted. Mindig használd ugyanazt a méretű és vastagságú zoknit, vagy zoknikat, amelyeket hordani is fogsz a cipőben. Felpróbáláskor tegyél benne lépéseket és ellenőrizd, hogy megfelelően fogja-e a lábadat. Ne legyen a cipő  túl tág sem, hiszen  ilyenkor a dörzsölés feltöri a lábadat, de ne is legyen túl szoros sem. Fagyos körülmények között a szoros cipő miatt a vérkeringés lelassul, lábujj elfagyást is okozhat. Vigyázz a cipő hosszára is! Legyen elől az orr részében elegendő hely a lábujjaknak. Ha úgy érzed, hogy a cipő amit kiválasztottál kényelmes és mindenben megfelel igényednek, csak akkor vedd meg!

 

Ezután következik a cipõ betörésének időszaka. Ilyenkor eleinte rövidebb túrákat tegyél benne, kis súlyú hátizsákkal. Ahhoz hogy a bakancsoddal hosszú távon is meg legyél elégedve, mindig ápold le használat után. Soha ne szárítsd olyan helyen, ahol nagy hőnek és gyors száradásnak van kitéve (pl. sütő). A nedves cipő egyik legjobb szárítási módja, ha újságpapírral is lazán kitömöd. Ilyenkor a papír nedvszívó képessége a belsejét hamarabb és kíméletesebben szárítja meg. Esős, havas körülményeket megelőzően mindig használj impregnáló szert a bőrfelület vízáteresztő képességének megakadályozására.

 

Ha már rendelkezel túracipővel, megnyílik előtted a lehetőség, hogy útnak indulj.
 
 
 
HÁTIZSÁK
 
Szintén egy igen fontos felszerelési tárgy a természetjáráshoz, akár egy napra mész, akár hosszabb időre. Kialakítását ma már korszerű, az emberi test anatómiáját messzemenően figyelembe vevő szempontok szerint alakították ki. Több hátizsák már esővédő huzattal is fel van szerelve. Mely a hátizsák aljából kicipzározható és a hátizsákra húzható.
A merevítés szempontjából megkülönböztetünk:  
  • egyszerű, merevítés nélküli
  • külső merevítésű
  • belső merevítésű hátizsákokat  
Az egyszerű merevítés nélküli hátizsákokban nincs semmilyen merevítő váz, néhány típusnál előfordulhat kisebb belső merevítés,  de ezek csak a 40-60 literes zsákokra jellemzők. A hátnál párnázott a kiképzése, hogy a megfelelő kényelmet biztosítsa. Elsősorban egy vagy pár napos túrázásra alkalmas, valamint a csúcsmászás napjára.  
A külső merevítésű vagy "csővázas" hátizsákok már nem olyan keresettek mint a 70-es években, jellemzője hogy külsõ alumínium váz merevítõkre van maga a hátizsák felerõsítve. Észak-Európában továbbra is nagyon népszerû.  
Nálunk a belsõ merevítésû hátizsákok terjedtek el, belsõ képlékeny alumínium lemez szolgál a merevítésre oly módon, hogy hajlékonyságánál fogva felveszi a gerinc kettõs görbületét. Így sokkal jobban alkalmazkodik tartásodhoz és felépítésedhez. Nagy teherbírásúak, belsõ fémváza a test legteherbíróbb pontjára, a csípõre irányítja a tömeg nagy részét. A legkorszerûbb típusoknál a váll és derékhevederek állíthatók mind magasságban, mind szélességben egyaránt ezzel is fokozva a jó kontaktust mozgás közben. Sok összehúzó heveder található rajta egyrészt a különbözõ tárgyak külsõ felerõsítésére, másrész a hátizsák anyagának összehúzására, nehogy mozgás közben elmozduljon valamilyen felszerelési tárgyad és ezzel könnyedén kibillenthet egyensúlyi helyzetedbõl.
 
Méretük alapján a hátizsákok a 10 literes ûrtartalomtól egészen 100 literig kaphatók. Egy napos vagy egy éjszakás túrákra a 10-40 literes zsákok a legjobbak meleg idõben, amikor nincs sok felszerelésre szükséged. Ha egy-két éjszakát szeretnél kint tölteni, akkor célszerû 40-60 literes zsákot választanod. Három napos túrákra már a nagyobb méretû 60-80 literes zsák a megfelelõ, de még ez sem elég, ha hetekig kint tartózkodsz, akár egy hosszú gerinc túrán vagy éppen egy nagyobb méretû heggyel szeretnél éppen megbirkózni. Ilyenkor már a 80-100 literes zsák a megfelelõ, de próbálj meg inkább az intervallum alsó határán maradni, hisz egy nagyra méretezett zsák lehet, hogy elveszi a kedved az egésztõl.
 
Ha már tudod hogy milyen méretû zsákot szeretnél, jobb ha többet is felpróbálsz a kívánt méretbõl, hisz típusonként váltózó beállítási lehetõségek vannak. Nem biztos, hogy pont a számodra legtetszetõsebb darabot kell megvenned. Mindig vedd figyelembe a méret kiválasztásánál saját fizikai erõdet, és felépítésedet. Lehet kapni kifejezetten nõk számára kifejlesztett hátizsákokat is, melyeknél figyelembe vették a felsõtest másságát és méretének eltérõ arányát a lábakhoz viszonyítva.
 
 
 
 
HÁLÓZSÁK

Funkcióját tekintve zárt légteret biztosít körülötted, melyben a saját tested által termelt hõt megtartja, és mintegy hõszigetelõ rétegként nem engedi meg, hogy a külsõ hõmérséklet azt befolyásolja. Megválasztása nagyon fontos kényelmi szempont, fõleg ha olyan területre mész, vagy olyan évszakban, amikor az éjszakai hõmérséklet jelentõsen lecsökken.

Minden hálózsák teljesítménye egy hõmérsékleti intervallummal, azaz komfort fokozattal jellemezhetõ. Ez egy olyan hõmérsékleti érték ami mellet kényelmesen, a komfort érzetednek megfelelõ hõmérsékleten tudsz benne aludni. Kiindulási alapnak vegyünk egy átlag embert, aki -5 és +10oC között kellemesen tölti kint az éjszakáját. Ehhez ez értékhez képest érdemes 1 -2oC-al melegebb, hölgyeknek javaslom hogy 5 - 10oC-al melegebb zsákot választani, ugyanis a hõérzet nagymértékben függ a kimerültségtõl, éhségtõl és idõvel a hálózsák élettartamával is csökken annak hõtároló képessége.
 
A hõtároló képesség alapján a hálózsák lehet:  
  • nyári, azaz egy évszakos hálózsák
  • három évszakos hálózsák
  • négy évszakos hálózsák
  • extrém hálózsákok
 • A nyári zsákok rendelkeznek a legmagasabb komfort zónával, 10 - 20 oC. Kevés töltõanyaggal rendelkeznek, inkább a nyári tengerparti használatra ajánlható. Elõnye hogy nagy melegben szétnyitva takaróként is használható.
  A három évszakos hálózsákokra jellemzõ komfortzóna 0 - 10 oC közé esik. Jellemzõen az átmeneti idõszakokban összel és tavasszal is használhatóak. Használata széles körben elterjedt, de a magashegyi hegymászásra nem igazán javasolt, mert az éjszaka folyamán erõsen fagypont alá süllyedhet a külsõ hõmérséklet. Melegvarrással készülnek ami azt jeleni, hogy a külsõ és belsõ rétegek nincsenek közvetlenül összevarva, hanem egy néhány centiméteres fal tartja õket egymástól távol. 
  A négy évszakos hálózsák komfortzónája -15 - 0 oC. Jellemzõen a téli vagy magashegyi használatra alkalmas, de gyakorlatilag minden évszakban használható. Leginkább alkalmas a mi céljainkra.   

  Az extrém hálózsákokat a legszélsõségesebb hõmérsékleti viszonyokra tervezték. Komfortzónája elérheti, de meg is haladhatja akár a -30 oC-ot is. Csak nagyon szélsõséges idõjárási körülmények között érdemes használni, nyáron inkább hagyjuk otthon, ha csak nem akarsz szaunázni. Sok töltõanyagot tartalmaz, abból is a legjobbat ezért ezek a típusok drágák. Cipzárt már némelyik típuson nem igazán találsz hogy ezzel is csökkenjen a hõ leadás intenzitása. Csak akkor vegyél ilyet, ha nagyon fázós vagy, vagy pedig kedveled a nagy kihívásokat.

   

  A hõszigetelést különféle töltõ anyagokkal lehet elérni.

   

  A töltet anyaga szerint megkülönböztetünk:

   • természetes töltetű hálózsákot
   • szintetikus töltetû hálózsákot

  Természetes töltésre a legalkalmasabb a libapehely. Jellemzõen nagyon jó hõszigetelõ képességgel rendelkezik, könnyen összenyomható, de hátránya, hogy nedvesen veszít a hõszigetelõ képességébõl. Drágább, mint a szintetikus töltésû.

  A szintetikus töltésû hálózsákok az újabb töltõanyagok kifejlesztésével egyre terjednek, egyre inkább kiszorítva a természetes anyagokat. Jellemzõje hogy nedvesen is kiváló a hõszigetelõ képességgel rendelkeznek. Gyorsabban száradnak mint a pehely hálózsákok és olcsóbbak is nála. Hideg száraz körülmények között elmarad ugyan a teljesítménye a pehelyétõl, bár némelyik tóltõ anyag azt már meg is közelíti.

   

  A hálózsákok formája alapján megkülönböztetünk:

   • négyszögletes
   • fél-múmia
   • múmia zsákokat

  A négyszögletes hálózsákok közé a nyári hálózsákok tartoznak, elsõsorban meleg idõben használhatók. Könnyen szétcipzárizhatóak, így takaróként is használhatod ha nagyon meleg van. Legtöbbjüknek nincs kapucnija. Négyszögletes szabása révén nagy mozgásteret biztosít, kényelmes benne aludni. Szabása miatt nem igazán helytakarékos, sok helyet foglal el a hátizsákban.

  A fél múmia zsákok átmenetet képeznek a négyszögletes és a múmia zsákok között. Kevesebb mozgásteret biztosít, de hõgazdálkodási szempontból kedvezõbb a felépítése mint a szögletes típusoknak. A meleg megtartása érdekében legtöbbjük már kapucnival rendelkezik. Ide tartozik a három évszakos hálózsákok nagy része.

  A múmia zsákok még inkább elkeskenyedõ lábrésszel rendelkeznek, váll résznél fokozatosan kiszélesedõ és kapucniban végzõdõ. Legjobbak a hõgazdálkodási paraméterei. Elsõsorban a téli és extrém típusoknál használatos forma. Kis helyigénnyel rendelkeznek.

   
   
 •  
   
  SISAK
  A sisakok mindig is mostohagyereknek számítottak a hegymászó felszerelések sorában. Szívesebben áldozunk inkább egy jó minõségû bakancsra, vagy egy kötélre, mintsem hogy figyelembe vegyük saját biztonságunkat. Sokan nem szeretik, mivel a fej beizzad alatta és az álat is dörzsöli. Sokan panaszkodnak, hogy viselete kényelmetlen, még a fej is megfájdul tõle. Azokat viszont, akik már elvégeztek valamilyen mászóiskolát, nem kell meggyõzni arról, hogy mennyire fontos a fej védelme mászás közben. A kedvenc hétvégi kis szikláink környéke sem mindig olyan biztonságos, mint amilyennek azt hinni szeretnénk, mondván, hogy ott nincsenek már mozgó kövek, amelyek a  fejünkre potyoghatnak.
  Elõször is mozgó kövek mindenûtt vannak. A szikladarabok valóban nem hullanak olyan gyakran  a mászóiskolákban, mint a magashegységekben, de ha ilyen közeledik felénk, úgyis mindegy, van-e rajtunk sisak vagy nincs. Kisebb kavicsok viszont bõségesen fordulnak elõ a kis sziklák tetején is, ahonnan a gyakori ereszkedés utáni kötéllehúzás, de akár a fejünk fölött kíváncsiskodó kirándulók is elindíthatják õket lefelé. Ha ennek az útnak a végállomása éppenséggel egy emberi fej, úgy már egy negyven dekás kis kövecske is végzetes bajt okozhat. Nem beszélve arról, hogy fejsérüléshez nem feltétlenül szükségesek mozgó kövek, egy szerencsétlen esés is eredményezheti azt. 
   
   
  KULACS
  A szervezetnek mozgás során szüksége van folyadék utánpótlásra. Ha nem iszol elég vizet, nagyon hamar kimerülsz. Mindig vigyél magaddal kulacsot, különösen nyáron, amikor a szervezet vízleadása még intenzívebb. Indulás elõtt mindig mérlegeld, mennyi vizet fogsz magaddal vinni. A víz mennyisége függ egyrészt attól, hogy útközben milyen gyakran lesz lehetõséged az elfogyott víz pótlására, másrészt pedig attól, hogy a helyszínen található víz mennyire tiszta fogyasztás céljára.
  Kulacsokat a leggyakrabban a következõ méretekben kaphatsz.
   • 0,5 l-es
   • 1; 1,5 l-es
   • 2 l vagy > 2 l
   • speciális nagy kapacitású víztartály

  Anyagát tekintve a kulacsok lehetnek:

   • műanyagból
   • alumíniumból
   • titánból

  A műanyag kulacs elõnye, hogy könnyű, jobb a hőszigetelő képessége mint a fém kulacsé, viszont nehezebb tisztítani. Sokan teát öntenek bele és a műanyag egy idő után átveszi a tea illatát.

  A fém kulacsok erősebbek, könnyebb őket tisztítani, hátrányuk, hogy ütődéskor könnyen behorpadnak.

  Egyes fém típusokhoz kapható hőszigetelő lappal bélelt, orkán anyaggal beborított védő tasak, ami részben a hőszigetelést is megoldja. Kb. fél napig megtartja benne a meleg tea a hőmérsékletét.

  A titánból készült kulacsok, hasonlóan a főzőedényekhez ellenállóak, rossz a hővezetõ képességük, ami egy kulacsnál jó dolog, egyetlen hátránya, hogy drága.

   

  A kulacs fala szerkezetileg lehet:

   • szimpla
   • kettős falú

  A kettős falú úgynevezett termo kulacsok a termosz elvét kihasználva, hosszabb ideig képesek a meleget megtartani. Mind műanyagból mind fémből is készülnek, némelyikük védőhuzattal is kapható. Két literes méretig ezek a típusok a legmegfelelőbbek arra a célra, amire használni akarjuk őket.

   

  Egyéb kiegészítõk:

   

  Vannak kulacsok, amelyeken hosszú állítható pánt is van, így vállra akasztva egy laza túrán is magaddal tudod vinni, amikor nem viszel hátizsákot sem. Egyes típusoknak a teteje szopókával szerelt, mely benyomva elzárható teljesen lecsavarva a beöntő nyílás helyéül szolgál.

   

  Hasznos jótanácsok:

   

  Pakoláskor mindig kéz közelben legyen, hogy bármikor könnyen elérhesd. Legcélszerűbb a hátizsák külsejére erősíteni, vagy egy külső zsebbe tenni. Mindig tartsd tisztán, odahaza kimosás és alapos öblítés után mindig teljesen szárítsd ki. Tartósan soha se tárold úgy, hogy a teteje rá van csavarva.
   
   
   
  HÁGÓVAS

  Ha 3000-4000 m-es, vagy annál is magasabb csúcsokat akarsz a közeljövőben meghódítani, vagy netán téli viszonyok között kivánod megmászni az amúgy nem havas 2000-es csúcsokat, vagy ha befagyott vízeséseken akarod kipróbálni magad, vagy függőleges jágfalakat szeretnél megmászni, mindenképen szükséged lesz egy jól kiválasztott hágóvasra.

   

  Ehhez szeretnék a továbbiakban néhány hasznos tanácsot adni, ismertetve a jelenleg kapható típusokat és azok használati területeit.

   

  Felépítésük szempontjából megkülönböztetünk:  

   • csuklós,
   • fél-merev,
   • merev keretû hágóvasat
  A csuklós keretû hágóvas
  Elõnye, hogy lépéskor a láb, illetve a cípõ talpának mozgását felveszi, ezzel szabadabb mozgást biztosít, kihasználva a bõrbakancsok rugalmasságát. További elõnye, hogy mûanyag bakancsokra ugyanúgy felszerelhetõk, mint a peremes talpú bör bakancsokra. Kellõen merev talpú bakanccsal használva még a meredekebb jégfalakon is használhatod. A csuklós hágóvasat elsõsorban gleccser túrákon, havas hegyek megmászására tudod a lgjobban használni. Ha nincs sok pénzed arra, hogy a különbözõ típusú utakra speciálisan az adott terepviszonyokra tervezett háhóvasat vegyél, akkor érdemes ezt a típust megvenned, hisz felépítésébõl adódóan a legszélesebb körben tudod használni.

   

  A fél-merev keretû hágóvas átmenetet képez a csuklós és a merev kerettel rendelkezõ hágóvasak között. Függõleges jégfalon nagyobb tartást biztosít, egyes típusoknál a talp alsó részét lemezzel is szilárdítják.

   

  A merev keretû hágóvas

  A legextrémebb jégfalak, jégletörések, és a vízjégmászás technikai eszköze.
  Szilárd, merev tartása mellett kevésbé vibrál, így törékeny, vékony jégen nagyobb biztonságot nyújt. Kerete sokkal erõsebb az elõzõ két tipusnál. Az elsõ, elõre álló karmok erõsebb szerkezetûek, hisz elsõsorban ezek vannak a legnagyobb igénybevételnek kitéve. Az elsõ karom bizonyos típusoknál csak egyetlen elembõl áll, ezzel is csökkentve a jégben fellépõ feszültséget. Az elsõ karom típusoktól függõen cserélhetõ és pozíciója is állítható. Csak akkor vegyél ílyen típust, ha már van csuklós hágóvasad és nem éred be a 60 - 70 fokos meredekségû lejtõkkel.

   

   

  A keret irányultsága alapján megkülönböztetünk:

   • vízszintes keretû,
   • függõleges keretû hágóvasat.
   •  

  A vízszintes keretû vagy lapos hágóvasak kerete felfekszik a cipõ talpán, az elsõ karmok is vízszintes állásúak. Leginkább a csuklós hágóvasaknál  elterjedt. Csökkenti a hólabda kialakulását a talp alatt. Leggyakrabban használt típus a gleccser túrázásra, havas lejtõk megmászására, de jégfalakon is megállja a helyét.

   

  A függõleges keretû hágóvasak mindig merevek, nincs csuklós csatlakozása. Vibráció mentesen tud a legkeményebb jégben is megkapaszkodni. Elülsõ karmai szintén függõleges irányultságúak. Merev, szilárd tartása tehermentesíti a lábizmokat, így hosszabb, nehezebb jégmászásokra alkalmas. Egyetlen hátránya, hogy a talpán a hólabda könnyen kialakul.

   

  A bakancshoz történõ rõgzítés szempontjából megkülönböztetünk:

  • hevederes rögzítésû,
  • csatos rögzítésû,
  • kombinált rügzítésû hágóvasat.
  A hevederes rögzítés
  Elõnye, hogy minden cipõre felerõsíthetõ, még azokra is amelyeknek nincs pereme. Két egymástól független heveder, az egyik a lábfej, a másik pedig a boka körül biztosít szilárd kapcsolatot a bakancs és a hágóvas között. Egyetlen hátránya, hogy felszerelése több idõt vesz igénybe mint a csatos megoldások, habár egyre jobban kezdenek elterjedni a mûanyag kosaras hevederek, melyek a rögzítést sokkal gyorsabbá teszik. Elsõsorban a csuklós rendszerû
  hágovasaknál elterjedt.
  A csatos rögzítés:
  Elsõsorban a merev talpú, peremmel rendelkezõ, vagy a müanyag bakancsok esetén alkalmazható, ahol a perem szélessége megfelelõ biztonságot nyújt arra, hogy mászás közben ne essen le a bakancsról. Elõnye, hogy gyorsan felcsatolható. A bakancs orránál rugalmas dróthuzal feszül az itt kialakított perembe, a saroknál pedig felhajtható csat segítségével tudjuk azt belefeszíteni a saroknál lévõ résbe. Biztonsági okokból a megfeszített csatot a boka körül egy biztonsági hevederrel lehet rögzíteni, hogy használat közben ne nyíljon szét.
  A kombinált rögzítés egyesíti mindkét elõzõ tipus elõnyös tulajdonságait, orrészén hevederes, míg a saroknál csatos rögzítés található. Minden felépítésü hágóvas típusnál megtalálható ez a kötés.

  A hágóvas fogainak száma alapján lehet:

   

   • 10 fogú,
   • 12; (14) fogú,
   • 20; (24) fogú

  A 10 fogú hágóvasak mérsékelten meredek, havas terepen történõ gyaloglásra alkalmasak, nincsenek elõre álló fogai, mind a 10 fog lefelé irányul. Fogai kevésbé hosszúak és élesek mint a 12 fogú változatnál. Elsõsorban azoknak ajánlható akik csak rövidebb szakaszokon mennek havon, vagy kevésbé meredek gleccseren túráznak.

   

  A legtöbb hágóvas 12 fogú, ebbõl 10 fog lefelé, mig kettõ fog elõre felé áll. Ez a legnépszerûbb típus, elsõ két foga már alkalmassá teszi meredekebb jég és firn lejtõk megmászására is. Általában a csuklós hágóvas típusoknál terjedt el. Megfelelõen merev bakanccsal és jó technikával még függõleges jégfalak kimászására is alkalmas. Vannak típusok, amelyen még egy pár elõre álló fog is található az elõzõhöz képest 45 fokos szögben lefelé. Meredek terepen ezek a fogak további kapaszkodási lehetõséget biztosítanak. 50 fok átlag meredekség alatti útakon elsõsorban a függõleges irányoltságú fogak a mérvadóak, míg az ettõl meredekebb terepen elsõsorban a vízszintes, illetve a járulékos 45 fokos elülsõ fogak biztosítják a megfelelõ kapaszkodást.

   

  A 20 (24) fogú hágóvasak:

  Az extrém és technikai jégmászásokra alkalmasak, merev kerettel rendelkeznek. Ennél a típusnál vízszintesen elõre csak egy (mono) karom áll, ami vízjégen történõ mászáskor kisebb feszültséget gerjeszt a jég szerkezetében, így az kevésbé tud szétrepedni.Könnyen beilleszthetõk a már jégcsákánnyal vagy jégszerszámmal elõzõleg ütött lyukba, vagy jégrepedésekbe. Bizonyos típusokon a mono karom a jég állapotától és a mászó stílusától függõen állítható. Az elhasznált karmok cserélhetõk.

  Egyéb kiegészítõk:

  Típustól függõen kiegészítõ eszközöket is kapsz a hágóvashoz: Tartalék alkatrészek, csavar, stb., hágóvas tok vagy fogvédõ gumi a szállításhoz. A legújabb típusokon már hólabda lemez is található annak érdekében, hogy ne tudjon a talpon hólapda kialakulni, mert ezzel a fogak kapaszkodási képessége akár a nullára is lecsökkenhet. Ezek a lemezek latexból vagy gumiból készülnek és a hágóvas aljára vannak felerõsítve.

   

  Egyéb hasznos jótanács :

   

  Ha már sikerült kiválasztani a hágóvasat, ajánlatos felpróbálni a bakancsodra. Csak olyan bakancsra tedd fel, amelynek a talpa elég erõs ahhoz, hogy biztonságosan tartsa a hágóvasat.Úgy állítsd be a hágóvas hosszát és szélességét, hogy még a hevederek felcsatolása elõtt az ne essen le a bakancs talpáról. Müanyag bakancson legyen a cípõn elülsõ és hátulsó perem. Ellenõrizd,hogy a perem nincs e kikopva, szélessége elég-e ahhoz hogy a hágóvas merevítõ huzalja a perembe lecsúszás nélkül beleilleszkedjen. Fontos még, hogy a elülsõ huzal íve megfelelõen illeszkedjen a cipõ orrán lévõ perem ívéhez. A hátsó bovdenes merevítõ állítható, feszességét szabályozni tudod. Általános szabályként fogadd el bármelyik típusnál, hogy felpróbáláskor az elülsõ vízszintes karmok 1,5-2,5 cm-re áljjanak ki a bakancs orrának síkjából.

  Mielõtt útnak indulsz,mindig ellenõrizd, hogy a hágóvas jól van beállítva, nincsenek rajta az elõzõ túrából származó sérülési nyomok, megfelelõen ki vannak élezve a fogak. Amennyiben a fogak élezésre szorulnak, mindig kézi reszelõvel élesítsd, soha ne használj köszörû gépet, mert a hõképzõdés a fém szerkezeti tulajdonságait károsan befolyásolja. Vízjég mászása elõtt mindenképen élezd ki a fogakat! Mindíg fordíts figyelmet a hevederek állapotára. Az út során mindig legyen nálad tartalék csavar, fogó és csavarhúzó arra az esetre ha menet közben elállítodna a hágóvasad. Jó szolgálatot tesz egy univerzális bicska is.
   
   
   
   
  BEÜLŐ
  A biztosítási lánc egyik elengedhetetlen eszköze. Kapcsolatot biztosít közted és a kötél, azon keresztül pedig a biztosítási pont és partnered között. Lényeges tehát, hogy megfelelõ, a mászási stílusodhoz alkalmazkodó típust válassz, mely biztonságot és megfelelõ kényelmet is kell hogy nyújtson.
   
  Felhasználási területét tekintve a következõ típusokat különböztetjük meg:
   • alpesi beülõk,
   • nagy-fal beülõk,
   • sport vagy verseny beülõk,
   • többfunkciós vagy kombinált beülõk

  Az alpesi beülõket elsõsorban hosszú, magashegyi mászásokra tervezték, alapvetõen nem a kényelem, hanem a funkcionalitás jellemzi. Mind a derék, mind a lábhevederei csak minimális párnázattal rendelkeznek a súly csökkentése érdekében. Olyan anyagból készül, mely a szélsõséges viszonyoknak is ellenáll, vagyis bírja a nagy hõmérséklet ingadozást, nincs nedvszívó tulajdonsága és nem utolsó sorban ellenáll az UV sugarak roncsoló hatásának. Jellemzõje még mind a derék mind a lábhevederek állíthatósága az aláöltözöttségtõl függõen. Bizonyos típusoknál a lábhevederek lecsatolhatóak sürgõs élettani folyamatok beindulásakor.

   

  A nagy-fal beülõket azok számára találtál ki, akik eltökéltek arra hogy akár több napig is falon függve töltsék szabadidejüket a hosszú, több kötélhosszas mászó utak során, amikor még az éjszakázást is falon föggve kell megoldani. Derék és láb hevederük vastagon párnázott, hogy ezzel is csökkentsék a szervezetre ható nyomó terhelést a hosszú idaig tartó függés során. A hosszú mászás alatt sokféle típusú és méretû köztesre van szükséged, ezért ez a beülõtípus lehetõséget biztosít azok felakasztására is oly módon, hogy az ne a vállakat terhelje.

   

  A sport vagy verseny beülõket elsõsorban a versenyszerû mászásokhoz fejlesztették ki. Minimális anyagfelhasználással készülnek, elsõsorban a funkció és nem a kényelem a kialakítás fõ szempontja. Keskeny hevederekbõl épül fel, így jobban biztosítja a szabadabb, sportosabb mozgást. Kevés akasztási lehetõség van a köztesek számára.

   

  A többfunkciós vagy kombinált beülõk egyesítik az elsõ három csoport tulajdonságait. Használhatók teremmászásnál felsõ biztosításnál, de ugyanúgy megállja a helyét az éles helyzetekben is. Mind a kényelmet, mind a funkcionalitást biztosítják. Állítható és párnázott hevederekkel rendelkezik. Elsõsorban kezdõknek, vagy azok számára ajánlott, akik többféle típusú felhasználási területen is használni szeretnék.

   

  Felépítésük alapján három típust különböztetünk meg:

   • láb- és derékhevederbõl álló beülõk
   • mellbeülõk
   • kombinált beülõk

   

  Ha elmész egy szakboltba és beülõt szeretnél venni, akkor a láb- és derékhevederbõl álló típus az, amivel a leggyakrabban találkozol.

  A felhasználási területtõl függõen lábhevederük rendelkezhet állítási lehetõséggel. Derékhevederük csattal van ellátva, biztosítva ezzel a csípõ csont felett a megfelelõ tartást. Egyes típusoknál a láb és derékheveder egymástól le is csatolható, de sohasem használd õket egymástól függetlenül.

   

  A mellbeülõk  'melles'  csak a felsõtestet tartják, váll- és mellhevederekbõl áll. Önmagában falmászásra nem alkalmas, mivel esés során az energia nagy része a felsõtestre összpontosul. Inkább a kicsúszások ellen nyújt megfelelõ védelmet. Gleccser túrákon, meredek hómezõkön viselhetõk, ahol nem a nagy erejû rántások a jellemzõek. Kiegészítõ kellékként az alsó beülõvel együtt használva megegyezik a kombinál beülõ tulajdonságaival, de attól sokkal jobban variálható, szükség esetén le és felvehetõ.

   

  A kombinált beülõk elõnye fõleg a gyerekek és a keskeny derekú felnõttek esetén mutatkozik. Megakadályozza egy fejjel lefelé történõ esés során a beülõbõl való kiesést. A csatlakozási pont a testhez magasabban van, így csökkentik az átfordulás lehetõségét. Hátránya viszont hogy nem variálható úgy, mint a különálló beülõ és mellbeülõ.
   
   
  További tanácsok
   

  Ha már pontosan tudod, hogy melyik típusú beülõre van szükséged, válaszd ki  a megfelelõ méretet. Ne legyen se túl laza, mert így könnyel kidörzsölhet, rosszabb esetben ki is eshetsz a beülõbõl, és ne legyen túl szoros sem, mert ezzel akadályoz a mozgásban. Derékhevedere megfelelõen tartson a csípõcsont felett, azon keresztül ne lehessen lehúzni. Ha mégis, akkor inkább kombinált beülõt válassz. A derékheveder csatos kivitelû, mindig kövesd a gyártó használati utasítását amikor becsatolod. Soha ne feledd hogy a heveder csatba történõ befûzése után azt duplán, azaz visszafelé is be kell fûzni ahhoz, hogy  nagy rántáskor szét ne nyíljon. Javasolt, hogy visszafûzés után a derékheveder kb. 10 cm -rel, lábheveder 5 cm -rel nyúljon túl a csaton.

   

  Mindenféle szélsõséges körülménytõl óvd a beülõt. Ne tedd ki a közvetlen napsugárzásnak, óvjad a közvetlen hõsugárzástól, és a vegyszerektõl. Tisztítását hideg vízben, kímélõ szappannal végezd. Használat után és elõtt mindig ellenõrizd, hogy nincsenek e rajta elváltozások, a csatok épek-e, a varrások nem feslettek-e fel. Ha bármilyen külsõ elváltozást, vagy az elhasználódás jeleit fedezed fel, mindenképpen cseréld le a beülõt. Élettartama nagymértékben függ az igénybevétel erõsségétõl és gyakoriságától is. Ha sokszor estél már bele, keletkezhetnek az anyagban olyan láthatatlan sérülések, amelyek összeadódva veszélyeztethetik életed. Ilyenkor azonnal cseréld le!
   
   
   
  LÁMPA
  Lámpa még akkor is legyen nálad, ha csak egynapos túrára mész, hisz bármikor adódhat olyan helyzet amikor eltévedsz, ráadásul télen amikor korábban sötétedik, társaddal baj történik és váratlanul kell kinn töltened az éjszakát. Számunkra három tipusa jöhet számításba:
   • zseblámpa
   • fejlámpa
   • tábori lámpa  

  A zseblámpákat elsősorban táborozáskor tudod használni, hátránya, hogy nem tudsz tőle szabadon ténykedni a sátor körül. A fejlámpákat egy heveder segítségével a fejedre tudot erősíteni homlok magasságban, így teljes mozgásszabadságot biztosít számodra főzés, sátorépítés, stb. közben. A tábori lámpák nagyobb teljesítményűek, ezért inkább hosszabb utakra célszerű magaddal vinned, ha nagy társasággal mész. Méretüket tekintve nagyobbak, nehezebbek, gázzal vagy folyékony üzemanyaggal működnek. Jó, ha ugyanaz az üzemanyaga mint a főződnek.

   

  Szerintem a fejlámpa a legpraktikusabb, hiszen az előbb említett előnyein kívül nagyon gyakori eset, hogy már korán reggel, pirkadat előtt el kell indulni egy jelentősebb csúcs megmászására ahhoz, hogy még sötétedés előtt visszaérj. Ezek a lámpák többnyire állítható fókusszal rendelkeznek, így a szórt fénytõl egészen az egy pontra történő világítást is be lehet rajtuk állítani, attól függően, hogy milyen célra használod éppen. Fényerejét tekintve a halogén izzók a legjobbak, ezeknek nagyobb a fényerejük.

   

  Energiaforrásuk a legegyszerűbb tipusoknál elem, előnye, hogy könnyen beszerezhetõ, olcsó, hátránya viszont, hogy hosszú utazáshoz sok tartalék elemet kell magaddal vigyél. Sokkal tartósabbak az alkáli, litium vagy nikkel-kadmium akkumulátorokkal működő típusok.

   
   
   
   
   
  Zsu