HEGYEK VÁNDORA EGYESÜLET
 
 
   Főoldal      Színpompa - Sárga nőszirom, erdei mályva
>>Színpompa
 
 
Sárga nőszirom

A sárga nőszirom vagy mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) az egyszikűek osztályának a spárgavirágúak  rendjéhez, ezen belül a nősziromfélék  családjához tartozó faj. A Közel-Keleten, Észak-Afrikában, Európában csaknem mindenütt gyakori.

A sárga nőszirom vastag, húsos gyöktörzsű, évelő növény. Tőállású levelei két sorba rendezettek, szürkés zöldek, kard alakúak, hosszú hegybe keskenyednek, 1-4 centiméter szélesek, alig rövidebbek, mint a virágzatot hordozó erőteljes, 50-100 centiméter magas, hengeres szár. A sárga virágok többesével fejlődnek rövid, zöld murvalevelek hónaljában. A két körben álló lepelcimpák feltűnő módon eltérnek. A három külső nagyobb, tojás alakú, hátrahajló, széles körmén barna rajzolattal; a három belső rövidebb és keskenyebb, szálas és mereven felálló. A 3 porzó a 3 lapos, sziromszerű, csúcsán kéthasábú, sárga bibeszál alá simul. A bibeszálak hosszabbak a belső lepelcimpáknál. Termése 4-7 centiméter tok, amelyben számos világosbarna színű mag található.

A sárga nőszirom vizek partján, mocsarakban, liget- és láperdőkben, vízzel borított vagy időszakonként elárasztott, tápanyagban gazdag, mérsékelten savanyú talajokon nő.
                                                                                                                                                                                       Csépke Klára
Fotó: Debrecen
                                                        
 
Erdei mályva
Az erdei mályva; (magyar népies nevei: csúszóka, nagy papsajt) a mályva nemzetségbe tartozó, egész Európában elterjedt, lágy szárú gyógynövényfaj, amely a parlagon hagyott területeket, töltéseket kedveli.

Évelő növény. Szárakúszó vagy felálló, 30–120 cm-esre nő meg. Levelei szórt állásúak, tenyeresen karéjos, fűrészes, szőrösek. Viszonylag nagy, rózsás piros virágai 2-6-osával a levélhónaljban nőnek, kivágott szirmúak. A sziromlevelek 20–25 mm-esek, sötéten csíkozottak, 3-4-szer nagyobbak a csészénél.

Belsőleg a virágot, ritkábban a levelet a székrekedés és a görcsös vastagbélgyulladás tüneti kezelésére, valamint köhögéscsillapítóként használják hörgőbántalmak esetén. Külsőleg, a bőrgyógyászatban bőrbetegségeknél viszketéscsillapítóként és bőrnyugtatóként alkalmazzák. A szájüreg betegségeinél fájdalomcsillapító, nyálkahártya-nyugtató hatású.                                                                                                                                                                                                        Csépke Klára

 
Fotó: Balaton-felvidék
 
 
 
 
 
 
 
 
Zsu