HEGYEK VÁNDORA EGYESÜLET
 
 
   Főoldal      Színpompa - Pettyes tárnics, kis ezerjófű
>>Színpompa
 
 
Pettyes tárnics

Jellegzetes virágalakjuk alapján a tárnicsok könnyen megismerhetőek. Kék, lila, bíbor és sárga színben pompáznak, és Hazánkban is találkozhatunk néhány fajjal. Nagytermetű, dúsan leveles szárú évelő növény. A leveles tojásdadok, fényesek, ép szélűek, keresztben átellenes állásúak, ereik kiemelkednek. A virágok tömött örvökben (csomókban) nyílnak a levélpárok hónaljában. Halványsárga színűek, feltűnő, lila pöttyökkel tarkítva. Termése tok. Magashegységi rétek, legelők, erdei tisztások gyakori virága, nálunk viszont nem fordul elő.                                                                                                                                                               Csépke Klára

Fotó: Gyömbér
                                                        
 

A kis ezerjófű a tárnicsfélék családjába tartozó gyógynövény. Népies nevei: epefű, gyomorfű, földepe, százforintos fű, lázfű, ördögcsípte fű. Délnyugat-Ázsiában, Észak-Amerikában és csaknem egész Európában honos, erdős, bokros helyeken, nedves réteken található 1-2 éves növény. Az ókorban és a középkorban is megbecsült növény volt. Magyarországon nedves réteken és ritka erdőségekben, domboldalakon, általában félárnyékos helyeken, (bokrok tövében) nő. Szára négyszögletes, 10–50 cm magas. Legalsó levelei tőrózsában állnak, rövid nyelűek, fordított tojás alakúak, 3–4 cm-es szárlevelei keresztben átellenesek és hosszúkás tojás alakúak. A bogernyőben elrendezett, piros, vagy rózsaszínű, csillag alakú virágok, csak napsütésben nyílnak ki. Mivel legelőkön, kaszálókon, erdős, bokros helyeken tömegesen terem, így elsősorban a vadon termő növényeket gyűjtik. A föld feletti virágzó részt sarlóval, vagy éles késsel vágják le, és csukló vastagságú csokrokba kötve, napvédett, szellős helyen szárítják. Keserű likőrök fontos alkotóeleme, aperitif italok készülnek belőle, és ürmösborok készítésénél is felhasználják. Egyes vidékeken a komlót helyettesítik vele a sörkészítéskor. A szesziparban a gyomorkeserűk elmaradhatatlan alkotórésze. A gyógynövény bizonyítottan emésztést és epeműködést serkentő, étvágyfokozó hatású. Teáját fogyasztják puffadás enyhítésére, májbántalmak ellen és vértisztítóként. A népi gyógyászatban máj-, epe-, vesebajok, vérszegénység gyógyítására használják.                                                                                                                                                                                                         Csépke Klára

 
Fotók: Zemplén
 
 
 
 
 
 
 
 
Zsu