HEGYEK VÁNDORA EGYESÜLET
 
 
   Főoldal      Színpompa - Krókusz, baracklevelű harangvirág
>>Színpompa
 
 
Krókusz
A kertekben legkedveltebb krókusz kora tavasszal nyíló, hagymagumós évelő növény, amelynek körülbelül 80 faja él vadon és a kertekben. Eredeti hazája Kis-Ázsia és a Földközi-tenger vidéke, ahol nemcsak vadon fordult elő, hanem termesztették is. A növény 8-10 cm magas. A virágok színe nagyon élénk, egyszínű vagy erezett; a hibridek a vörös kivételével minden színben előfordulnak. Leveleit már jóval a virágzás előtt kifejleszti; jellemző, hogy a levelek közepén egy erős, fehér csík fut végig. Egy hagymából egy, vagy több virág fejlődik.
Van a krókuszoknak ősszel nyíló faja is. Ilyen a levendulakék virágú pompás sáfrány és az lila-ibolyakék virágú valódi sáfrány (Crocus sativus L.), amely egyike a legősibb gyógynövényeknek. A virág háromágú bibéje illóolajat, karotint, festékanyagokat és zsírsavakat tartalmaz. Már az ókor orvosai ismerték görcsoldó, izgató, hurutcsillapító, szemgyógyító hatását.
Mi tavasszal, Biharfüred környékén készítettük a fotókat.
 
 
 
 
Fotók: Bihari Havasok
 
                                                        
 
Baracklevelű harangvirág
Egész Európában elterjedt, Magyarországon is gyakori, főleg nedvesebb erdőkben terem. Karcsú, magas (50–100 cm) növény. Az egész növény kopasz, a szár általában nem ágazik el, a virágzat laza, kevés virágú fürt. A virágok széles harang alakúak, a párta nagy, 3–5 cm hosszú, kékesibolya színű. A virágzási ideje májustól októberig tart.
Az itt látható fotókat a gyömbéri túránkon készítettük. 
Fotók: Alacsony-Tátra
 
 
 
 
 
 
 
 
Zsu