HEGYEK VÁNDORA EGYESÜLET
 
 
   Főoldal      Színpompa - Gombos varjúköröm, virágkáka

 
 
 

A gombos varjúköröm avagy gombos raponca (régiesen: raponcza; Phyteuma orbiculare) a fészekvirágzatúak (Asterales) rendjébe tartozó harangvirágfélék (Campanulaceae) családjában a varjúköröm (Phyteuma) nemzetség egyik, a Kárpát-medencében is honos faja.

A Kárpát-medencében őshonos: védett, reliktum faj.15–30 cm magasra növő, lágyszárú növény. Tő- és alsó levelei lándzsásak, többnyire hosszabbak, mint amilyen szélesek, a szegélyük csipkés. A felső levelek ülő tojásdad alakúk hosszú heggyel.

Virágzata gombos, 2–3 cm átmérőjű, később gyakran tojás alakú. A csúcsuknál összenőtt, kék pártalevelek (a többi varjúkörömhöz hasonlóan) a virágzás előtt begörbülnek — erről kapta nevét a nemzetség. Csészéje ötfogú; a nyílás előtt csöves pártája, tőtől öt sallangra hasad fel: ezek vagy hátragörbülnek, vagy csúcsukon összefüggve maradnak. Portokjai teljesen szabadok. Külső murvalevelei gyöngén fűrészesek.

Évelő. Májustól júliusig nyílik. Virágait méhek és lepkék porozzák be.

A Magyar középhegységben a mészkedvelő tölgyesekben, a hegyi réteken, a mészkő- és dolomit sziklagyepekben nő.
                                                                                                                                                                                             Csépke Klára
Fotó: Alacsony-Tátra, Gyömbércsúcs előtti Stefanika menedékház
                                                        
 

Virágkáka

A virágkákafélék a hídőrvirágúak rendjének (Alismatales) egyik monotipikus – azaz egyfajú – családja.
- földalatti kúszó gyöktörzse keményítőben igen gazdag; - leveleik hosszúak (akár 1 m), keskenyek ( 1 cm), három élűek és tőállók; - a virágok álernyős virágzatba tömörülnek (ez legfeljebb 30 virágból áll), magas virágzati tengelyen ülnek ( 2 m), minden virágnak 6 rózsaszínű lepellevélből álló takarórendszere van; - a porzótáj 9 porzót tartalmaz, melyből hat a külső, 3 a belső porzókörbe tartozik; - a termőtáj 6 termőlevél részleges összenövéséből alakult, a magházból fejlődő termés ún. tüszőcsokor, melyen 3 lepellevél is marad. A virágkáka hazánkban a mocsaras, lápos területeken igen elterjedt faj, a mocsári növényzet egyik legszebb faja. Keményítőben gazdag gyöktörzsét korábban gyűjtötték és táplálékként fogyasztották a krumplihoz hasonlóan. (régies magyar nevei: elecs, alacs, elecske). A gyöktörzseket hamuban sütötték meg.
Csépke Klára
Fotó: Poroszló, Tisza-tó
 
 
 
 
 
 
 
 
Zsu