HEGYEK VÁNDORA EGYESÜLET
 
 
   Főoldal      Színpompa - Fekete nadálytő, erdei méhfű
>>Színpompa

 
  
 

A fekete nadálytő (Symphytum officinale), népies nevén forrasztófű, összeforrasztófű, sarkosfű, összeplántálófű, nadálygyökér, madárgyökér vagy feketegyökér a borágófélék családjába tartozó gyógynövény.

 A nedves helyeket kedveli, réteken vizes gödrökben gyakran előfordul. Gyökerei 2,5–3 cm átmérőjűek, mélyen helyezkednek el a talajban, színük sötétbarna, vagy fekete, felvágva belül fehér, esetleg sárga, nyálkás tapintású. A szár alul dúsan elágazó, a szárlevelek nyélrefutók. Levele széles, érdes, hegyes csúcsokban végződik, bogernyős virágzata bíbor vagy rózsaszín, esetleg sárgásfehér. Egész nyáron virágzik.

 

Friss levelét levélborogatásként, szárítottan, illetve ülőfürdő készítéséhez, gyökerét frissen és szárítva, de porrá őrölve is használhatjuk borogatásnak, tinktúra, esszencia, vagy kenőcs is készülhet belőle. A borogatás nyílt sebre nem használható. Alkalmazása terhesség alatt ellenjavalt. Borogatásként segíti az eltört csontok összeforradását.

 

 Szöveg és fotók(Dunapart): Csépke Klára

                                                        
 

Erdei méhfű:

Feltűnő méretű és szépségű növény, virágzás idején nem nehéz észrevenni, már messziről szembeötlik. Szögletes szára 15- 25 cm magasra nő meg. Háromszög vagy széles lándzsás alakú levelei ülőek, fűrészes szélűek, dúsan borítják a szárat. Szára és levelei is szőrösek. Nagy méretű, 1-3 cm-es virágai a levelek hónaljában, örvökben nyílnak. A kinyúló ajak lila színű, fehér szegélyű, a vége enyhén kicsípett. A torokrésze fehér alapon sötétebb mintázattal díszített. Az oldalsó párták tiszta fehérek, éles kontrasztot képezve. Termése makkocska. Tölgyesekben, erdei utak mentén virágzik május-júniusban.
 
Szöveg és fotók(Pilis hegység): Csépke Klára
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zsu