HEGYEK VÁNDORA EGYESÜLET
 
 
   Főoldal      Színpompa - Kónya sárma, ösztörűs veronika
>>Színpompa

 
  
 

A kónya sárma a spárgafélék családjának csillagvirágformák alcsaládjába tartozó növényfaj. Gyakran nevezik madártejnek is, ez a virágok és a hártyás porzószálak opálosan tejfehér színére utal.

Magyarországon honos.

Hagymái dió nagyságúak. Húsos, vaskos szára hengeres. Tőálló, hegyes csúcsú levelei szálasak, a levélszél és levéllemez egyaránt ép. A levelek keresztmetszete U alakú.

A virágok egyszerű, tömött fürtben nyílnak a tőkocsány csúcsán. A hatos szimmetriájú, látványos virágok hegyes csúcsú, szétterülő lepellevelei belül zöldesek, a szegélyük fehér; a két szín átmenete fokozatos, vékonyan fogazott vonalú. (Csépke Klára)
 
 Fotók: Debrecen - Nagyerdő 
 

Az ösztörűs veronika vagy ösztörüs veronika (Veronica chamaedrys) népies nevein fattyúveronika, ördögcsíptefű – az árvacsalán-virágúak rendjébe és az útifűfélék családjába tartozó lágy szárú növényfaj. Évelő, inkább mészkedvelő faj. Április-májusban virágzik. 5–15 cm-esre nő meg.

Gyökérzete a talaj felső rétegében kúszik. Felálló szárának két átellenes oldalán egy-egy keskeny szőrcsík húzódik, néha körös-körül szőrös.

Átellenesen álló, szőrös vagy kopasz levelei elliptikusak vagy oválisak, rövid nyelűek vagy ülők.

Virágai kétivarúak. Ön meddő. Négy zöld színű, kétoldali csészelevele keskeny, elliptikus, 2–6 mm hosszú, mirigyes-pelyhes. A négy középkék, de fehéres szélű sziromlevél elliptikus vagy kerekded, 4–6 mm hosszú, erei sötétebbek. A virágban 2 porzólevél és 2 termőlevélből kialakuló felső állású magház van. Rovarok porozzák. A virágokból a levelek hónaljában hosszú kocsányú, sok virágú, laza fürtvirágzat fejlődik.

Termései sok magvú, lapos, háromszögletű toktermések, amiket a hangyák terjesztenek. A hosszú bibeszál a termés teljes megéréséig rajta marad.

Egész Európában, de főleg a földrész nyugati felén elterjedt, réteken, tisztásokon, ritkás erdőkben, cserjésekben, út mentén, erdők szegélyén növő közönséges, olykor tömeges faj. Gyakori kerti gyom. Leginkább a száraz vagy mérsékelten nedves, tápanyagokban és bázisokban gazdag, semleges kémhatású, humuszos, közepesen mély rétegű vályogtalajokon található. Kelet-Európában a népi gyógyászatban elhízás kezelésére, vértisztításra, valamikor köhögés, asztma ellen is felhasználták, tea formájában fogyasztva. Külsőleg bőrbetegségekre, viszketés ellen is adták.

Hatóanyagai polifenol-származékok, a májra megterhelőek lehetnek. (Csépke Klára)

 
Fotók: Pilis hegység
 
 
 
 
 
 
 
Zsu