HEGYEK VÁNDORA EGYESÜLET
 
 

ORSZÁGOS KÉKTÚRA/SZENT ISTVÁN VÁNDORLÁS
Miért is Szent István Vándorlás?
A Szent István-vándorlást 1938-ban, Szent István királyunk halálának 900. évfordulójára hirdették meg. Az akkor még 910 kilométeres turistaút dr. Cholnoky Jenő kezdeményezésére készült el. Sümegtől a Nagy-Milicig a kék jelzést 10 év alatt (1928-1938) festették fel a Kinizsi Encián szakosztály turistái. 1937-ben a Magyar Turista Szövetség vándorgyűlésén, Bugacon született meg a határozat, hogy a szövetség fennállásának 25. évfordulóját 1938-ban az Országos Kék Út megnyitásával ünnepli meg. A nyitótúrát Szent István turistavándorlásnak keresztelték el.
 
OKT
Az Országos Kéktúra szervezését és irányítását - a nagy érdeklődésre való tekintettel - 1961-ben vette át a Magyar Természetbarát Szövetség, s így már valamennyi természetjáró szervezet által, sőt egyénileg is teljesíthető túramozgalom lett.
Az EWV (Európai Gyalogtúra Szövetség) döntése nyomán az Országos Kéktúrát bekapcsolták az Európai Hosszútávú Vándorutak hálózatába. Ennek nyomán először a Kőszeg-Budapest, majd 1995-től az Országos Kéktúra Kőszeg-Sátoraljaújhely közötti szakasza is az E4 vándorút része lett.
 
 

Hasznos tanácsok
Mielőtt elkezded a "kéktúrázást", érdemes elolvasni ezeket a hasznos információkat, tanácsokat.
Pecsételő helyek
A pecsét pontos helyét találod meg adott helyszínen. Friss információkhoz juthatsz a Kéktúra szakaszokról és a pecsétek állapotáról.
Tapasztalatok beszámolók
Feltöltés alatt...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zsu