SZERETETTEL ÜDVÖZLÜNK A HEGYEK VÁNDORA EGYESÜLET HONLAPJÁN!

2018-as túráink

gallery/hármashegy45
gallery/tenkes-túra34

2018.01.01.

Tenkes-túra

2018.01.14. Hármashegy

2018.01.20. Szádelő

2016-os túráink

2015-ös túráink

2014-es túráink

2013-as túráink

2012-es túráink

2011-es túráink

2009-, 2010-es túráink

 

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK

 

Feltöltés alatt!

gallery/kecskesgalya083
gallery/nyito

2018.01.28.

Bükki barlangkereső kaland

2018.02.10.

"Puszta-Guszta" túra

gallery/gusztapuszta26

2018.02.24.

Telkibánya, Amadé-vár, Pálos kolostorrom

gallery/p2248183
gallery/mézeshegyito048

2018.03.10.

Mézeshegyi-tó

2018.03.25.

Prónay-kilátó

gallery/pronaykilatozsu043

2018.03.15.

Rudabányai-hegység

gallery/p3158406
gallery/dunakanyar032

2018.04.02.

Nagymaros-Zebegény

gallery/bicajosszatmari122

2018.06.09.

"Szatmári örökségtúra 1."

gallery/évnyitotura01
gallery/szanda168

2018.06.23.

Szanda vára, Cserhát

gallery/pünkösdölés065

2018.05.19.

"Pünkösdi cserepek"

gallery/bringas
gallery/regéc071
gallery/békési bicajos barangolás023

2018.06.24.

Békési Bicajos Barangolás

gallery/bringas
gallery/p7080785

Szurdokszerű úton haladva közeledtünk a Csodabogyó tanösvényen található Tenkes hegyi kilátóhoz. Innen szépséges panoráma nyílt  az előző nap látott Siklósi várra is. Az illatos hunyorok már kinyíltak a hegyoldalban! Majd a meglepően jó állapotban lévő Pyber-kunyhót érintve célba vettük a Tenkes csúcsát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bár napsütéses időt jósolt a meteorológia a mai napra és időnként kikacsin(t)gatott a bágyadt napsugár a felhők mögül, azért heves hóesésben is volt részünk. Többször is jártunk már ezen a gyönyörű vidéken, ennek ellenére tartogatott meglepetéseket ez a túranap. A méltán híres Áji-vízesések felé indultunk el Ájból, és a hólepte-romantikus Áj falucska (Hacava) érintésével értük el a ködös-felhős időben néha-néha titokzatosan eltűnő Szádelői-völgy szikláit. Talán szerencsénk volt, hiszen minden kilátóponton megmutatta magát - némi várakozás után - a hatalmas méretekkel büszkélkedő szurdokvölgy. Öröm volt ma itt kalandozni!

Lelkes és kitartó csapattal indultunk útra a Debrecenhez közeli Erdőspuszták világában. A kis csapat tagjai minden természeti szépségre felfigyeltek, amivel az utunk során találkoztunk. A mohás erdőrészre, a különféle gombákra, a különlegesen vöröses törzsű fákra, az utunkat elálló lovakra, a zöldellő fűre, a Hármashegy valódi hegyi hangulatú bájára, a sok-sok vadnyomra, a panorámára a kilátókból. A borongós idő ellenére jó hangulatban töltöttük a mai túranapunkat, jókat ettünk, ittunk, cappuccinoztunk. Gratulálunk Rózának, Julikának, Pirosnak, Gabinak és Attisnak a teljesítményéhez és kitartásához! :)

 

Debrecen környékén sétáltattuk meg magunkat és az egyesületünk új "tagját" Nérót, aki a többiekhez hasonlóan hősiesen állta a sarat. A szép alföldi erdők között jó helyeket fedeztünk fel és találtunk tarka sáfrányt, ami csodaszép kis virág. Alig észrevehetően bújt meg az erdő mélyén és lepett meg bennünket. A Mézeshegyi-tónál pihenőhely várta a megfáradt vándorokat, remek hangulatú hely a tó környéke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legéndről a Prónay-kilátó felé haladva ápolt, rendezett hegyoldalak, túrautak fogadtak bennünket. Jó volt megpihenni a legéndi-panorámás helyre állított padnál. Néhol a járművek miatt teljesen járhatatlan utakat kerülgetve jutottunk el a Romhányi-hegyen, a Kecske-kövön emelkedő, körpanorámás kilátóhoz, ahonnan lélegzetellálító messzeségbe lehet ellátni. Érkezésünkkor egy motoros csapat tette zavaróan hangossá az egyébként nyugodt természeti környezetet, de szerencsére hamar továbbálltak.  A szebb napokat látott Kékesi-vadászház mellett elhaladva Alsópetényre érkeztünk, bejártuk a szép kis falu minden zegét-zugát és a helyi fogadóban elfogyasztott szörnyen rossz kávé után a Cser-tó felé hagytuk el a települést. A Legéndi-kilátó érintésével érkeztünk meg kiindulási pontunkoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mai túrán várdömping várt ránk, hiszen láthattuk a Boldogkőváraljai várat, a Regéci várat és madártávlatból a Füzéri várat is. A Zempléni-hegység egyik méltán neves és számunkra kedvenc kilátóhelyén a gyönyörű kilátástól megéhezve megebédeltünk, áfonyát csemegéztünk és egy csodás napot tölthettünk a Zemplénben.

Megválasztottunk e havi "hegyekvándora virágunkat" is, ami a több fotón is szereplő RÉTI KARDVIRÁG lett. Nálunk a Zemplénben fordul elő legnagyobb számban és elbűvölő kis virága a rétnek! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annyi élményt kaptunk ettől a bicajos túrától, hogy elképzelni sem tudtuk előtte! Békésen indultunk el és a bringautakkal keresztbe-kasba átszőtt Békéscsabára kerekeztünk át és elcsodálkoztunk gyönyörű sétálóutcáján! Bár Szabadkígyósra nem vezet bicikliút, szerencsére oda is eljutottunk a tervek szerint és mákunk volt, hiszen nyitva találtuk a Szent Anna Kápolnát, majd a Wenckheim kastélyparkban sétáltunk és kávéztunk. Innen Gyulára vettük az irányt, megebédeltünk és Szanazugban kompoztunk, aztán máris újra Békésen találtuk magunkat. Biciklik fel és indulás haza! Ez aztán remek nap volt!

Idén hárman teljesítettük egyesületünk egyik teljesítménytúráját, melynek távja 40 km. A túrára a Bükkalján került sor, az útvonala Kács-Latorvár-Kisgyőr-Bükkszentkereszt-Dámvad telep-Kács. Szerencsére most is szép időt fogtunk ki és sok-sok pihenővel, hűsöléssel 13 óra alatt sikerült végigjárni az utat.

 

 

 

 

 

 

 

Rövid biciklis túrára futotta ma az időnk, ezért Balmazújvárosról indulva Nagyhegyesre kerekeztünk, ahol megnéztük a Kráter-tavat. Folytattuk utunkat Hajdúszoboszlóra, majd Nagyhegyesen keresztül vissza Balmazújvárosra.

 

 

 

2018.07.08.

"HEVA 40"

2018.07.21.

Beregi bringázás

gallery/csaroda-2
gallery/p7150990

2018.07.15.

Kráter-tó tekerés

2018.09.03-07.

Dolomitok

gallery/bringas
gallery/bringas

2018.09.03.

Averau,

Dolomitok

gallery/p9030104
gallery/p9030073
gallery/p9030067

2018.09.04.

Sorapiss, Dolomitok

gallery/p9040534

2018.09.05.

Innerkofler, Dolomitok

gallery/p9050764

2018.09.06.

Setsass, Dolomitok

gallery/p9061125

2018.09.07.

Fanes, Dolomitok

gallery/p9071289

2018.06.17.

Regéc, Zemplén

gallery/nagypétermennykő71

2018.05.12.

Cserépfalu

gallery/p5149537

2018.05.28.

Szamócás túra, Mátra

2018.07.05.

"Sályi biciklizés"

Hóesés utáni napon a Debreceni Erdőspusztákat vettük célba. A Fancsikai-kilátótól indultunk és ehaladtunk a Fancsika 2. mellett. A puszta útjait róva, előfordul, hogy cseppet sem barátságos tanyasi kutyákkal találjuk magunkat szembe! A Bodzás-tavat is útba ejtettük a szépen felújított, 25 méter magas, hétszintes Hármashegyi-kilátó felé haladva. A kicsit sem barátságos időjárási viszonyok között értük el az alföldi viszonylatban szép környezetben elhelyezkedő fakilátót. 

Igen messze elláttunk a magaslatról, Hajdúhadház, Vámospércs, Debrecen panorámája is elterült előttünk.

 

Egy általunk keresztül-kasul bejárt hegység lejtőit tapostuk ma sokat látott bakancsainkkal. A Bükköt céloztuk meg és Kácsról indulva első pihenő pontunk az olyannyira szeretett Farkas-kő volt, ahonnan madártávlatból tekinthettünk le a hófoltos hegyekre. Jelzetlen úton haladva kerestük fel ezt a gyönyörű, eldugott barlangot, amely elbűvölt bennünket hatalmas méretével, a fenséges kilátással, a kis kőből faragott padjával. Megmásztuk a közeli hegycsúcsot, majd visszaereszkedtünk a kiindulási pontunkhoz.

 

 

 

 

 

Igen régen túráztunk már a Zemplénnek ezen a csodálatos részén. Fagyos idő köszöntött ma ránk, de szerencsénkre szépen sütött a nap! A jegesen süvítő szél a kitett helyeken hordta a havat és ezeken a területeken térdig süllyedtünk bele. A Pálos kolostorrom felé vezető úton kétszer kellett átkelnünk patakon, ami nem is volt olyan egyszerű feladat! A Potácsháznál keresgettük az alkalmas helyet, aztán feltűnt egy híd is, de addigra már átverekedtük magunkat a jeges vízen. Az Amadé-vár felé hófúvásos részen, magas hóban kellett taposnunk, de gyönyörű panoráma tárult elénk a kilátópontról, szóval megérte a bírkózást... Jó csapat, szép hely, jó hangulat! Így érdemes túrázni!   

Szuhogy településről indultunk mai túránk megtételére. Elsőnek Csorba-kő vár romjait cserkésztük be, ami nem sok látnivalót tartogat, de errefelé járó természetjárónak érdemes felkeresni. A vártól a Rudabányai-tavat kerestük fel, ami nagy változásokon ment át a turizmus fejlesztésének hatására. Új látogatóközpont, kilátóhelyek és pihenők teszik vonzóbbá az amúgy is szép környezetet. A Telekesi kápolnánál a fotózás nem maradhatott ki! A Telekes-völgy izgalmas patakátkelései és hídépítés után érkeztünk meg az Ördög-gát-lyuk barlanghoz, majd az Ördög-gáthoz, ami szép vízeséssel ajándékozza meg az errefelé járót. E varázslatos-hóvirágos völgyből kikapaszkodva a Bódva-vögyének településeire és távolabbi tájakra is volt szerencsénk rálátni. Ismét szép túrával lettünk gazdagabbak!

Amit a mai túranap nyújtott nekünk:

virágok tömkelege (tavaszi hérics, pirosló hunyor, keltikék, kankalinok, salátaboglárka, tüdőfű, hóvirág, stb.), csodálatos táj a Dunakanyar és a Visegrádi-hegység panorámájával, az ébredő természet csodája, júdásfül gomba, gyönyörű napsütéses idő, barlangok, klassz túrautak, megáradt patak, sokféle érdekes állat (még egy vörösbegy is megmutatta magát!), különleges fűmező...

Ez az egyik hazai táj, ami mindig jó választásnak bizonyul! :) Nekünk legalábbis biztosan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

Kácsról indultunk Cserépfalu látványosságainak a megtekintésére. A kis csapat egy feltárást is megnézett. Cserépfalun megnéztük a pincéket, ahol egy pincetulajdonost sikerült a túravezetőnknek rábeszélni egy spontán borkóstolásra. A végén már ő  is csatlakozott hozzánk és kellemesen elborozgattunk. 

 

 

 

 

 

 

 

A "Szatmári bicajos örökségtúránk" 1. részét tekertük ma végig. Cégénydányádról indulva a Szamos folyó töltésén kerekeztünk Gyügye, Szamosújlak, Szamosbecs meglátogatásával, majd letérve a töltésről Csengersimán hűvösöltünk kicsit az égető napsütéstől megpihenve.  Innen Csegöldre tekertünk és megcsodáltuk a falu görög katolikus templomát. Jánkmajtison már jégkrémeztünk a perzselő melegben és Nagyszekeres fa haranglába egy időre rabul ejtett bennünket. Kisszekeresen keresztül Vámosoroszi, majd Nemesborzova templomait kerestük fel és Zsarolyánon keresztül értük el kiinduló pontunkat.

Már régóta tervezett úticélt valósítottunk ma meg.  A Cserhát 529 m magas vulkáni csúcsán fekszik a Szanda vár romja, de ennek megtekintése előtt még megcsodáltuk  a béri andezitömlést, ami világritkaságnak számít, bár nem egy nagyon látogatott hely. A hatszögletű íves kiömlés nagyon hasonlít a bazaltoszlopokra, de ez a természeti csoda megszilárdult andezitláva. A jégkorszak idején a fagyás az andezit telérből hatalmas kőtengert alkotott, innen mesés panoráma tárul elénk a Szandavár felé. A túra során nem várt szépségekkel is találkoztunk, vadvirágok tömkelegével, óriási szemű őzgidával, gyíkkal, gombákkal. Tartalmas, fantaszikusan jó túra volt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Újra  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét választottuk a mai túránkhoz, hiszen még sok látnivaló kínálkozik azon a részen. Kisarról indítottuk a tekerést  és Tivadar, Márokpapi, Tarpa, Csaroda, Tákos voltak az első, gyönyörűséges állomásaink. Tákos és Csaroda mesébe illő kis templomaiban meghallgattuk az előadásokat is és sok újdonságot tudtunk meg a tájegységről is és az építmények történetéről, a falfestményekről is. Gelénesen keresztül Vámosatyán folytattuk a nézelődést és itt is lelkes bemutatót hallhattunk, sőt még a haranglábban is felmehettünk a harangokig. Nagyon nagy élmény volt! A töltésen Tiszaszalkáig kerekeztünk, itt a terv szerint vissza kellett volna fordulnunk, de mi Lónyáig meg sem álltunk! Kár is lett volna kihagyni! Így aztán a végére elértük a 115 km-t!

gallery/bringas
gallery/p5289733
gallery/wp_20180705_18_34_13_pro

2018.11.03.

Kács rejtett kincsei 2.

gallery/pb032202

2018.11.25.

Kilátó túrák 15. Füzér

gallery/kilato15turak003

 

 

A Dolomitokban töltött egy hetünk kezdő túrája volt a mai. A környezet, a különleges sziklavilág, a különleges növénytakaró felülmúlták minden képzeletünket és nem győztük csodálni a táj szépségét. Passo Giau volt a kiindulási pontunk és egy kisebb via ferrata leküzdésével hódítottuk meg a Nuvolau csúcsot, ahol igen impozáns a menedékház elhelyezkedése. Az Averau csúcsra vezető via ferratán megkezdtük a mászást, de hosszú várakozás után már nem vállaltuk be a további egy helyben maradást a két irányú forgalom és az előttünk nagyon lassan haladó csapat miatt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A "Kács rejtett kincsei" egy 2018-ban indult túrasorozatunk, melynek állomásai a bükkaljai falucska csodás környékének ismert és kevésbé ismert látványosságait mutatják be.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyesületünk kilátókat látogató túrasorozatának 15. túrájához érkeztünk el. Az évbúcsúztató túrán lesz a következő kilátó, vagyis a 16.!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megkezdtük a 4 napos Évbúcsúztató utazásunkat. A szállás elfoglalásáig számbavettük az útba eső látnivalókat. 3 kocsival tekeregtünk a Bükk-hegység szerpentinjein, közben itt-ott felbukkantunk. Így például Lillafüreden sétálgattunk, majd Szentléleknél csatangoltunk. Este forralborozással emeltük a nap színvonalát.

 

2018. utolsó túráján 15-en vettünk részt. Meglepett bennünket a Gulicska-tetőről elénk táruló, gyönyörű panoráma, majd felkerestük a Fehérkő lápa-tetőt. Végül  a túristaházban melegedtünk egy kicsit. Itt sem a forró csoki, sem a forralt bor nem nyerte el a tetszésünket. 

 

2018.12.02.

"Kács rejtett kincsei" bejáró túra

gallery/kács_sályivár064
gallery/kács_sályivár064

"Kács rejtett kincsei" túrasorozat 2019. első darabja vezet majd ezen az útvonalon és mutatja be ennek a résznek a szinte egyáltalán nem ismert szépségeit.  

2018.12.30.

"Évbúcsúztató túra"

gallery/wp_20181230_12_19_38_pro

2018.12.29.

"Látó-kövek"

gallery/pc292446 (1024 x 768)