HEGYEK VÁNDORA EGYESÜLET
 
 
   Főoldal      Állati rovat - A farkas
 

A SZÜRKEFARKAS

 

 
 
Néhány érdekes adat a kutyáink őséről:
  • Ma már Magyarországon is újra él pár falka, állítják többen. Ahogy próbáltam tájékozódni ezek inkább csak áttévedt egyedek.
  • A nőstények testtömege átlagosan 40 kg, a hímeké 50 kg.
  • Rövid távon sebessége eléri a 60–70 km/órát, és eközben akár 4—5 métereseket is ugorhat. Lassabban futva 15–20 percig képes üldözni zsákmányát.
  • Ha megfelelő a szél iránya, akár 2–2,5 km-ről is megérzi a préda szagát.
  • A legintelligensebb ragadozók egyike. Agytérfogata 150–170 cm³; különleges értelmi képességei a társas életmód eredményeként fejlődtek ki. Jó a problémamegoldó képessége és a körülményekhez alkalmazkodóan képes viselkedni. Testbeszédük különösen fejlett. A falka kommunikációjának elhíresült módja a farkasüvöltés.
 
 
 
 
A falka

A falkák közösen szerzik meg a táplálékot, és közösen nevelik a kölyköket . A falka létszáma az élőhely adottságaitól függően 2–36 lehet; általában 5–9 A falkában szigorú a hierarchia: az abszolút úr az alfa-hím (külsőleg is felismerhető: domináns pozícióban tartja fejét, farkát, füleit, magabiztosan jár, habozás nélkül közelíti meg fajtársait ), őt követi az alfa-nőstény. A hím sokáig, gyakran egy évnél is tovább udvarol a nősténynek, az ezután kialakuló kapcsolat azonban több évre szól; a két fél erősen kötődik egymáshoz. A szaporodás a domináns alfa-pár előjoga A vezérhímet legyengülése (betegség, sérülés stb.) esetén a béta-hím váltja fel. A rangsort agresszióval alakítják ki  Harc közben először vicsorítanak, felborzolják szőrüket, farkukat magasra emelik. Ha az egyikük jóval fiatalabb vagy gyengébb, az agresszió ezen a ponton meg is áll, a gyengébb átengedi helyét vagy az adott erőforrást társának, azonban ha egyenlő erősek, esetleg a rangsorban alul lévő feljebb jutásáért támadta meg a másikat, a harc komolyra fordul. Villámgyors harapásokkal igyekeznek minél több sérülést okozni egymásnak. Ha az egyik kimerült, vagy túlságosan megsérült, a megadás jelzésével állíthatja meg a verseny további folytatását. Ilyenkor vagy a kölykök jellegzetes táplálékkérő mozdulatát utánozza, azaz a farkát maga alá húzva, lapítva, nyüszítve közeleg, majd társa száját szagolgatva kér, vagy hanyatt fekszik és feltárja hasát, olykor kis mennyiségű vizeletet is kispriccel. A győztes egy darabig vicsorogva felette áll, majd agressziója csökken és végül odébb megy.

A falkában védve vannak bizonyos külső, fizikai tényezőktől, például éjjel összebújva melegítik egymást. Területüket hevesen védik a betolakodóktól; azokat akár meg is ölhetik. A területet körülbelül 1 km széles határzóna veszi körül; ezt a sávot a szomszéd falkával közösen használják, és általában itt portyáznak a falkából kivert példányok is.
 
 

 

                       
Vadászat
A falka kitartóan, hosszú kilométereken át követi, üldözi a kiszemelt vadat. A támadást (sőt, magát a vadászatot is) mindig az alfa-hím indítja meg, a tagok azonban önállóan, de egymásra mindvégig figyelve vesznek részt benne: a falka vadászata ettől nagyon hatékony. A legnagyobb sikerre törekedve elsősorban az eleve hátránnyal induló: legyengült, beteg vagy öreg vadakat szemelik ki, ezzel fontos szerepet töltenek be a préda populáció létszámának szabályozásában. A zsákmányt leterítve a híres farkasétvággyal egy-egy farkas akár 9 kilogrammot is felfal belőle. Egy szarvas 2 napra elég 10 farkasnak, egy őz alig egy napra elég 5 farkasnak. Rendkívül erős állkapcsával akár a szarvas legvastagabb csontjait is el tudja morzsolni.
 
 
 
 
 
 
Zsu